Φρόσω Καρασαρλίδου: Ήμουν εδώ για όλα τα θέματα Παιδείας της Ημαθίας

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019 09:25
Φρόσω Καρασαρλίδου: Ήμουν εδώ για όλα τα θέματα Παιδείας της Ημαθίας
 

Το πρόβλημα ήταν και παραμένει γνωστό. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα που δυσλειτουργεί. Νέοι που βρίσκουν στο εξωτερικό μια αναγκαία απόδραση, γιατί στη χώρα μας αισθάνονται ότι η φαντασία και οι επιθυμίες τους παρεμποδίζονται από ακλόνητες, κληροδοτημένες πρακτικές.

Την τετραετία που πέρασε προσπαθήσαμε πολύ για μια παιδεία δημόσια, δωρεαν και καινοτόμα που να δίνει στους μαθητευόμενους τον χώρο για να βρουν την κλίση τους χωρίς στερεότυπα, να δουν άφοβα τις νέες προκλήσεις και ευκαιρίες στον κόσμο που θα συναντήσουν, να αισθανθούν ελεύθεροι και όχι δέσμιοι της αποστήθισης.

Δεν κάναμε όλα όσα θέλαμε. Αλλά κάναμε όσα δεν έγιναν δεκαετίες ολάκερες.

- Εξασφαλίσαμε την όχι αυτονόητη τα προηγούμενα χρόνια, ομαλή έναρξη της Σχολικής χρονιάς με βιβλία και εκπαιδευτικούς στην ώρα τους και προσφέραμε σχολικά γεύματα σε 153.244 μαθητές 950 σχολείων.

- Θεσμοθετήσαμε τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση και τον ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου και στην Ειδική Αγωγή.

- Ενισχύσαμε τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία και ιδρύσαμε νέα.

- Επαναφέραμε τους σχολικούς φύλακες, το προσωπικό των ΑΕΙ και 2500 καθηγητές ΕΠΑΛ, οι οποίοι βρίσκονταν σε διαθεσιμότητα, προσλάβαμε ψυχολόγους και εφαρμόσαμε την ενισχυτική διδασκαλία στα ΕΠΑΛ.

- Αυξήσαμε την κρατική επιχορήγηση των ΑΕΙ, ενισχύσαμε την έρευνα με 500 εκ. € και στηρίξαμε το ΕΛΙΔΕΚ, ένα νέο θεσμό για τη στήριξη νέων επιστημόνων και την ανάσχεση του brain drain.

Εγώ ως βουλευτής Ημαθίας, προσπάθησα να κάνω ό,τι καλύτερο μπορούσα για τους μαθητές, τους νέους επιστήμονες και τους ελπιδοφόρους νέους επαγγελματίες του νομού μας. Ήμουν εδώ για κάθε δίκαιο αίτημά τους. Ήμουν παρούσα σε κάθε απόφαση της κεντρικής πολιτικής και διεκδίκησα για τον τόπο μας τη βελτίωση των εκπαιδευτικών συνθηκών και των δομών του νομού μας.

 

-Συνέδραμα στην προμήθεια μηχανημάτων και συνοδευτικού εξοπλισμού ύψους 255.000 ευρώ το Δήμο Βέροιας, 175.000 ευρώ για το Δήμο Νάουσας και 200.000 για το Δήμο Αλεξάνδρειας.

- Συνέδραμα στην επισκευή, συντήρηση σχολικών κτιρίων, αύλειων χώρων χρηματοδοτώντας με 364.100 το Δήμο Βέροιας, 161.900 το Δήμο Νάουσας, 232.700 το Δήμο Αλεξάνδρειας

- Διεκδίκησα 1.433.700  για τον νομό Ημαθίας για την κάλυψη δαπανών μεταφοράς Μαθητών.

- Ζήτησα να δημιουργηθούν νέες οργανικές θέσεις (Ψυχολόγου, Λογοθεραπευτή/τριας, Εργοθεραπευτή/τριας, Νοσηλευτή/τριας, Φυσιοθεραπευτή/τριας, Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού) στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας.

- Διεκδίκησα να εγκριθούν τα ολιγομελή τμήματα Β’ και Γ’ τάξης του τομέα Πληροφορικής του ΕΠΑΛ Νάουσας.

- Ζήτησα την ανάκληση της απόφασης κατάργησης του Γυμνασίου Πλατέος και εξασφάλισα την εύρεση στέγης για το Μουσικό Σχολείο Βέροιας στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου. Μόχθησα πολύ και κατάφερα να ολοκληρωθεί αυτή η αυτονόητη παραχώρηση και συνέχισα ζητώντας να καθοριστεί πρόγραμμα σπουδών για κάθε όργανο και κάθε τάξη στα μουσικά σχολεία.

Είμαι εδώ για κάθε δίκαιο αίτημα που διατυπώνεται με σαφήνεια από τους πολίτες του τόπου μας. Αλλά το όραμά μου για την εκπαίδευση στην Ημαθία δεν έχει ολοκληρωθεί. Υπάρχουν προτάσεις που έκανα, διεκδικήσεις που διατύπωσα, οι οποίες έχουν μείνει στη μέση και θέλω να τις δω να ολοκληρώνονται στο νομό μας μέσα στην επόμενη τετραετία.

 

- Διεκδικώ τη δημιουργία Διετών Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στο Διευρυμένο Διεθνές Πανεπιστήμιο.

- Διεκδικώ την Ίδρυση Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών στην Νάουσα ώστε να αναδειχθεί ο τόπος που δίδαξε ο μεγάλος φιλόσοφος και να αξιοποιηθεί  η μοναδική αυτή ευκαιρία για τον τόπο, την ιστορία του και τις δυνατότητές του.

 

- Διεκδικώ μόνιμους διορισμούς Εκπαιδευτικών στη Γενική, Επαγγελματική και Ειδική Εκπαίδευση για την Ημαθία.

 

- Διεκδικώ τη λειτουργία των σχολικών μονάδων στις κοινότητες και τους Δήμους του νομού μας, και την προστασία τους από καταργήσεις και συγχωνεύσεις. Το έκανα με το Δημοτικό Σχολείο Ροδοχωρίου που θέλω να συνεχίσει να λειτουργεί ως διθέσιο. Θα το κάνω με κάθε άλλο σχολείο.

 

Αυτό είναι το δικό μου όραμα για την εκπαιδευτική δομή του τόπου. Ένα όραμα που συνδέεται με την συνολική εκτίμηση του Συριζα για το πώς μπορούμε να σταματήσουμε την αιμορραγία του τόπου και να προσφέρουμε στους νέους μας ένα πιο γοητευτικό μέλλον που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και το όνειρό τους, τις κλίσεις και τις επιθυμίες τους. Δε θέλω να δω την ακύρωση των 15.000 μόνιμων διορισμών και την κατάργηση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης στα Πανεπιστήμια. Θέλω αντίθετα οι δαπάνες για την παιδεία στο τέλος της τετραετίας να ανέρχονται στο 5% του ΑΕΠ, την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας μέσω της αύξησης του στεγαστικού επιδόματος, τη δημιουργία 10.000 θέσεων νέων ερευνητών έως το 2021.

Εμείς θέλουμε την παιδεία κοινωνικό αγαθό. Όχι εμπόρευμα, η τιμή του οποίου θα διαμορφώνεται και θα εξαρτάται από την αγορά και τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Όσο για το νομό μας, την Ημαθία, τους νέους, τους μαθητές και τους πολίτες της ΉΜΟΥΝ ΕΔΏ και θα συνεχίσω να ΕΊΜΑΙ εδώ, να προωθώ και να διεκδικώ κάθε αίτημα που συνεισφέρει σε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον για τους νέους και σε έναν πιο ανθεκτικό τόπο στις προκλήσεις που έρχονται.