Φρόσω Καρασαρλίδου: Εκτός ΑΕΙ οι μαθητές Εσπερινών Λυκείων !

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021 12:14
Φρόσω Καρασαρλίδου: Εκτός  ΑΕΙ οι μαθητές Εσπερινών Λυκείων !
 
   Οι συνέπειες του εκπαιδευτικού νομοσχεδίου των Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη φέρνουν στην επιφάνεια και μία ακόμη «παράπλευρη απώλεια»: τον μαθητή και τη μαθήτρια των εσπερινών λυκείων. Οι μαθητές αυτοί εργάζονται την ημέρα και το απόγευμα συνεχίζουν τις σπουδές τους με προσωπικές θυσίες. Ως τώρα είχαν το δικαίωμα εισαγωγής σε ΑΕΙ σε ποσοστό 1%: ήταν μία πρακτική που δεν επιβάρυνε τα πανεπιστήμια αλλά είχε ειδικό κοινωνικό βάρος, δίνοντας στους/στις υποψηφίους την πιθανότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή.
   Με τον νέο νόμο όμως και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) που φέρνει, όπως αναφέρει το άρθρο 2, παράγραφος 2, η ΕΒΕ θα είναι κοινή για ημερήσια και εσπερινά λύκεια. Τις ίδιες ευκαιρίες έχει ένας υποψήφιος ημερησίου με έναν υποψήφιο εσπερινού λυκείου, που εργάζεται, που παρακολουθεί μαθήματα τα απογεύματα, που δεν έχει ούτε χρόνο ούτε χρήματα για φροντιστήρια; Και επιπλέον, οι υποψήφιοι αυτοί στην Α' Λυκείου δεν έχουν διδαχτεί την ίδια ύλη σε όλα τα μαθήματα (π.χ. Αρχαία Ελληνικά) λόγω διαφορετικού αναλυτικού προγράμματος, καθώς κάποια μαθήματα διδάσκονται λιγότερες ώρες.
   Πρόκειται για διατάξεις που σκοπό έχουν να τέρψουν τους έχοντες και ουσιαστικά κουνούν το δάχτυλο στους υπόλοιπους «Δε θα σηκώσεις ποτέ κεφάλι γιατί το 1% που είχες δικαίωμα σε ένα καλύτερο αύριο στο παίρνω κι αυτό»! Τους δείχνουν ουσιαστικά ποιος είναι το αφεντικό και τους επιβάλλουν να παραμείνουν στο περιθώριο των ευκαιριών μόρφωσης.
    Καταδικάζουμε τη διάταξη αυτή! Είναι προκλητική και άδικη! Στερεί το δικαίωμα και την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον σε μια ευάλωτη κοινωνικά ομάδα!
   Τέλος, όπως αναφέρουν και οι ίδιοι οι μαθητές και οι μαθήτριες των εσπερινών λυκείων: «Είναι αδύνατον να ανταγωνιστούμε επί ίσοις όροις στις πανελλαδικές εξετάσεις με αποφοίτους των ημερησίων. Μας πετάτε έξω από τα ΑΕΙ».