Φαρμακείο παιδικού σταθμού: Πως να το ετοιμάσετε!
Η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών είναι προτεραιότητα όλων των εκπαιδευτικών που θέλουν να παρέχουν στα παιδάκια ένα ασφαλές περιβάλλον για παιχνίδι και ανάπτυξη. Ωστόσο, η έντονη δραστηριότητα και το παιχνίδι μπορεί να προκαλέσει απροσεξία και μικροτραυματισμούς που θα χρειαστεί να επέμβετε. Αν εργάζεστε σε έναν παιδικό σταθμό, θα χρειαστεί πολλές φορές να αντιμετωπίσετε έναν τραυματισμό ή μια αδιαθεσία που θα εκδηλωθεί σε ένα παιδάκι. Για να είστε πάντα σε ετοιμότητα ώστε να προσφέρετε τις πρώτες βοήθειες στους μικρούς σας μαθητές, ιδανικά θα πρέπει να έχετε παρακολουθήσει ένα σεμινάριο πρώτων βοηθειών και να έχετε εξοπλίσει το φαρμακείο του παιδικού σταθμού κατάλληλα. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές για να ετοιμάσετε ένα φαρμακείο με τα κατάλληλα φάρμακα και να μπορείτε να περιποιηθείτε όλα τα παιδάκια.
Ορίστε έναν υπεύθυνο φαρμακείου ώστε να μπορεί να έχει τον έλεγχο των αποθεμάτων και άλλων σημαντικών πληροφοριών όπως η ημερομηνία λήξης, η ποσότητα, η δραστική ουσία του σκευάσματος και η προμήθεια αυτών. Πρωτίστως, τα φάρμακα θα πρέπει να αποθηκεύονται σε ένα χώρο όπου τα παιδιά δεν θα έχουν καθόλου πρόσβαση. Ιδανικά, στο γραφείο των καθηγητών ή του διευθυντή και σε ένα ψηλό ράφι όπου μόνο οι εκπαιδευτικοί μπορούν να προσεγγίσουν. Να προσέχετε να είναι όλα τα φάρμακα σε ένα σκιερό μέρος και σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να μην αλλοιωθούν οι δραστικές ουσίες.
Τα φάρμακα που πρέπει να περιλαμβάνει το σχολικό φαρμακείο σύμφωνα με την κατεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας ακολουθούν στη λίστα παρακάτω:
- Οινόπνευμα
- Αντισηπτικό διάλυμα
- Φυσιολογικός ορός
- Βαμβάκι
- Αυτοκόλλητα επιθέματα
- Αυτοκόλλητες γάζες
- Ελαστικοί επίδεσμοι
- Αποστειρωμένες γάζες
- Γάντια μιας χρήσης
- Αιμοστατικοί επίδεσμοι
- Αυτοκόλλητα ράμματα
- Ψυκτικό spray
- Κρέμα επούλωσης πληγών
- Ψηφιακό θερμόμετρο
- Κουβέρτα αλουμινίου
- Αλοιφή για εγκαύματα
- Αντιισταμική αλοιφή
- Αντιπυρετικά (παυσίπονα ή σιρόπι)
- Αμμωνία
- Ψαλίδι και λαβίδα
Ακόμη, μπορείτε να συμβουλευθείτε τον φαρμακοποιό της γειτονιάς σας ώστε να ενισχύσετε το φαρμακείο του σχολείου και να έχετε φάρμακα για παθήσεις και ιώσεις που κυκλοφορούν στη σημερινή εποχή. Για παράδειγμα μπορείτε να το εξοπλίσετε με τεστ για covid και εποχιακές γρίπες σε περίπτωση που αντιληφθείτε πως ένα παιδάκι έχει κάποιο σύμπτωμα. Επίσης, πριν την αρχή της σχολικής χρονιάς θα πρέπει να έχετε λάβει το ιστορικό υγείας όλων των μαθητών ώστε να γνωρίζετε για αλλεργίες και παθήσεις που μπορεί να έχουν.
Για την καλύτερη οργάνωση όλων των συναδέλφων, μπορείτε να φτιάξετε μια λίστα (σε ένα excel ή word) και να έχετε σε κάθε στήλη, το φάρμακο, τη δραστική ουσία, τη συνιστώσα δόση, την ημερομηνία λήξης και άλλες λεπτομέρειες που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση μιας έκτακτης κατάστασης.