Εργαστήρια Θεάτρου από το Μουσικό Σωματείο 'Ωδείο Ναούσης'

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021 08:59
Εργαστήρια Θεάτρου από το Μουσικό Σωματείο 'Ωδείο Ναούσης'

Συμπληρώνοντας το πολιτιστικό στερέωμα και εκπληρώνοντας καταστατικό σκοπό, το Μουσικό Σωματείο "Ωδείο Ναούσης", γνωστό για την χορωδία και την μαντολινάτα του, ιδρύει νέα δράση, τα Εργαστήρια Θεάτρου.

Τα Εργαστήρια Θεάτρου στοχεύουν στην θεατρική αγωγή των κατοίκων της Νάουσας και της ευρύτερης περιοχής, η οποία θα βασίζεται σε επαγγελματικά και σύγχρονα πρότυπα διδασκαλίας και λειτουργίας. Τη διδασκαλία στα "Εργαστήρια Θεάτρου" αναλαμβάνει ο καταξιωμένος σκηνοθέτης και θεατρολόγος Κώστας Αποστολίδης.

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε εφήβους και ενήλικες, που νιώθουν την ανάγκη να εκφραστούν μέσα από το θέατρο. Που νιώθουν την ανάγκη να γίνουν οι ίδιοι δημιουργοί, σκηνοθέτες και ηθοποιοί στο δικό τους θεατρικό κόσμο. Συνοπτικά το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει:
- Σταδιακή χρήση όλων των εκφραστικών μέσων (σώμα, φωνή, σχέση με το χώρο).
- Μέσα από τις ασκήσεις οι συμμετέχοντες εντοπίζουν τις βασικές θεατρικές έννοιες. Αυτοσχεδιάζουν και πειραματίζονται.
- Γίνεται γνωριμία με την έννοια "ηθοποιός" και τη θεατρική πράξη δουλεύοντας το έργο της παράστασης που θα δώσουν στο τέλος της χρονιάς.
Στόχος, η ανάπτυξη της θεατρικής συνείδησης καθώς και της ενσυναίσθησης.

Ο κύκλος για το 2021-2022 ξεκινάει στις 13/11 και έχοντας διάρκεια 7 μήνες λήγει στις 25/6.
Στον κύκλο του '21 - '22 θα λειτουργήσουν τα εργαστήρια:
- Εφηβικό Α' (11 - 15 ετών) κάθε Σάββατο 9:00 - 12:00
- Εφηβικό Β' (16 - 20 ετών) κάθε Σάββατο 13:00 - 16:00
- Ενηλίκων (20+ ετών) κάθε Σάββατο 17:00 - 20:00
Αναλόγως της συμμετοχής είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας επιπλέον εργαστηρίων.

Η διδασκαλία θα γίνεται στον 1ο όροφο του ΚΑΠΗ Νάουσας.

Δίδακτρα: 175 €
Εκπτωτικά προγράμματα:
- 20% με εξόφληση έως 27/11 (140 €)
- 12% με εξόφληση σε 2 δόσεις έως 27/11 & 5/2 (77 € + 77 €)
- 20% στην παρακολούθηση 2 τμημάτων του "Ωδείου Ναούσης"
- 20% για 2 και πλέον παιδιά ή για γονέα & παιδί
Ευκολίες πληρωμής: Δυνατότητα καταβολής σε 7 μηνιαίες δόσεις των 25 € ή των 40 € για 2 παιδιά ή γονέα & παιδί.
(Οι εκπτώσεις δεν ισχύουν αθροιστικά)

Δήλωσε συμμετοχή στα Εργαστήρια Θεάτρου του Μουσικού Σωματείου "Ωδείο Ναούσης"
https://bit.ly/naoussa-theater 

Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές στο τηλέφωνο 2332028547 ή / και στα γραφεία του Μουσικού Σωματείου "Ωδείο Ναούσης", Βύρωνος 32. Η γραμματεία λειτουργεί καθημερινά 10:00 - 13:00 & 17:00 - 20:00 και τα Σάββατα 8:00 - 16:00

 

Βιογραφία - εργογραφία του Κώστα Αποστολίδη, δασκάλου των "Εργαστηρίων Θεάτρου".
Ο Κωνσταντίνος Αποστολίδης γεννήθηκε στη Βέροια το 1963. Το 1982 πήγε στη Γαλλία για να σπουδάσει Ψυχολογία.  Φοίτησε  για δύο χρόνια (1983 – 1985) στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστήμιου Πολ Βαλερύ του Μονπελιέ από το οποίο έλαβε και την αντίστοιχη πιστοποίηση (Ντεγκ). Στο πλαίσιο των σπουδών αυτών το καλοκαίρι 1985 έκανε πρακτική στην ψυχιατρική κλινική Σπινάρη της Κοζάνης. Ωστόσο, τον κέρδισε ο χώρος του θεάτρου. Έτσι, το 1985 εγκατέλειψε τις σπουδές στην Ψυχολογία και γράφτηκε στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου 8 Σεν Ντενί του Παρισιού από όπου και αποφοίτησε το 1988.
Παράλληλα με τις θεατρικές του σπουδές παρακολούθησε τα σεμινάρια του Φιλίπ Ερβέ (ηθοποιού – σκηνοθέτη) με θέμα “Θεατρικό κείμενο σε τρεις διαστάσεις” (Παρίσι, 1985), της Κορίν Μποτεσόν (σκηνοθέτη) με θέμα “Σκηνοθεσία και σκηνική σύλληψη” (Παρίσι, 1986) και της Μισέλ Κοκοζόφσκι (σκηνοθέτη και καθηγήτριας υποκριτικής τέχνης) με θέμα “Σκηνοθετική προσέγγιση του θεατρικού έργου «Tο ημερολόγιο ενός τρελού» του Νικολάι Γκόγκολ”. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου αυτού  υποδύθηκε το συγκεκριμένο ρόλο σε ανοιχτή παράσταση στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της καθηγήτριάς του Κλωντ Μπισβάλντ.
Το 1987 έκανε την πρακτική του συντονίζοντας θεατρικά παιχνίδια σε Λύκειο του Παρισιού. Παρουσίασε τη διπλωματική του εργασία σκηνοθετώντας στο θέατρο Ζεράρ Φιλίπ του Παρισιού το έργο “Βρετανικός” του Ρακίνα.
Για δύο χρόνια (1990 - 1992) εργάστηκε ως θεατρολόγος- σκηνοθέτης σε ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας.
Κατά την περίοδο 1993 – 1999 εργάστηκε ως σκηνοθέτης στη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Βέροιας με την ομάδα “Χοροστάσι” και κατόπιν με την ερασιτεχνική ομάδα “Έκφραση” του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας. 
Το 1997 στην Ξάνθη παρακολούθησε το σεμινάριο των Ηρακλή Λογοθέτη (κριτικού θεάτρου – συγγραφέα), Σωτήρη Χατζάκη (ηθοποιού – σκηνοθέτη), Νίκου Διαμαντή (σκηνοθέτη), Έρσης Δρίνη (σκηνογράφου – ενδυματολόγου) με θέμα “Αρχαία Τραγωδία”.
Το 1994 υπήρξε βοηθός σκηνοθέτη στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας στην καλοκαιρινή παραγωγή του με το έργο «Ψεύτης» του Γκολντόνι σε σκηνοθεσία Ι. Καραχισαρίδη και το 1996 – 1997 στο έργο «Σχολείο για κλόουν» του Βέχτερ σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Γωνιάδη.
Το 1997 – 1998 σκηνοθέτησε το έργο «Περπατώ εις το δάσος» της Στέλλας Μιχαηλίδου για την Παιδική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας.
Παράλληλα (κατά την περίοδο 1996 – 2001) εργάστηκε ως καθηγητής Θεατρολογίας σε Γυμνάσια και Λύκεια στη Διεύθυνση Βθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας. 
Την περίοδο 2002 – 2004 παρέδιδε μαθήματα θεατρικής αγωγής σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας στον παιδότοπο «Καρτούν» στη Βέροια.
Το 2006 σκηνοθέτησε το έργο «Εξομολογήσεις γυναικών» του Νίκου Μανούδη σε συνεργασία της Επαγγελματικής Σκηνής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας και του Ομίλου Φίλων Θεάτρου.
Την περίοδο 2004 – 2012 εργάστηκε ως δάσκαλος θεατρικής αγωγής και σκηνοθέτης στο Κιλκίς υπό την αιγίδα το Δήμου Κιλκίς στον τομέα Πολιτισμού. Επίσης, τα χρόνια αυτά συνεργάστηκε με τον Όμιλο Φίλων Θεάτρου και Τεχνών σκηνοθετώντας το έργο του Νίκου Μανούδη "Η αυλή των χαμένων ονείρων" καθώς και τα "Τηλεφωνα" του Φώτη Σιμόπουλου.
Από το 2014 έως και σήμερα εργάζεται ως σκηνοθέτης στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας στα Θεατρικά Εργαστήρια “‘Εκφραση Α΄”, ΄Έκφραση Β΄”, “ Έκφραση Γ΄”, “ Έκφραση Δ΄”. Έχει σκηνοθετήσει τις ομάδες αυτές στα έργα: “Σαν κραυγή” [σπονδυλωτή παράσταση με αποσπάσματα από τους μονολόγους “Σίρλεϊ Βαλεντάιν” (Γουίλ Ράσελ), “Ανθρώπινη Φωνή” (Ζακ Κοκτώ), “Το ημερολόγιο ενός τρελού” (Νικολάι Γκόγκολ], “Κεκλεισμένων των Θυρών” (Ζαν Πολ Σαρτρ), “Τελετή” (Παύλος Μάτεσις),   "Ιστοριες της κρισης" των(Λαμπις-Κουρτελιν-Φειντω και Μανουδη)“Η Παρεξήγηση” (Αλμπέρ Καμί), “Μήδεια” (Μποστ), “Δούλες” (Ζαν Ζενέ), “Λεωφορείον ο Πόθος” (Τένεσι Ουίλιαμς), “Ποντικοπαγίδα” (Άγκαθα Κρίστι).
Το 2015 ανέλαβε τη σκηνοθεσία της παράστασης με την οποία η Σχολή Χορού της Μελίνας Παπαδοπούλου συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Μαριονέτας και Παντομίμας που έλαβε χώρα στο Κιλκίς.

Δήλωσε συμμετοχή στα Εργαστήρια Θεάτρου του Μουσικού Σωματείου "Ωδείο Ναούσης"
https://bit.ly/naoussa-theater

 

Συντονισμός - επιμέλεια: Χρήστος Μητσιάνης (6988220959)