Επιστολή στον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης από την Καρασαρλίδου για την εξαίρεση της Ημαθίας απο τις ζημιές του Ιουνίου

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022 19:01
Επιστολή στον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης  από την Καρασαρλίδου για την εξαίρεση  της Ημαθίας απο τις ζημιές του Ιουνίου

Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης αποστέλλει η Φρόσω Καρασαρλίδου, αναφορικά με την κατάφωρη αδικία της εξαίρεσης της Ημαθίας από την καταβολή προκαταβολών για τις ζημιές στις καλλιέργειες από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα του Ιουνίου.

 

Στην επιστολή η κ. Καρασαρλίδου αναφέρει τα εξής:

«Δυνατότητα χορήγησης προκαταβολών σε αγρότες που η παραγωγή τους επλήγη τον Ιούνιο του 2022 από έντονες και εκτεταμένες χαλαζοπτώσεις δίνει η τροπολογία 1427/218 του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία κατατέθηκε προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Με τη ρύθμιση αυτή το Υπουργείο δίνει τη δυνατότητα στον ΕΛΓΑ να καταβάλει προκαταβολές εντός τριμήνου, κατά παρέκκλιση της ισχύουσας διαδικασίας.

Ωστόσο, με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι στην τροπολογία δεν προβλέπονται προκαταβολές στις πληγείσες περιοχές του Νομού Ημαθίας, που τον περασμένο Ιούνιο χτυπήθηκαν από το χαλάζι. Σε Αρχάγγελο, Λευκάδια, Μαρίνα, Χαρίεσσα, Επισκοπή, Κοπανό, Αγγελοχώρι, Ροδοχώρι και Τριπόταμο οι ζημιές έφτασαν μέχρι και το 100%.

Είναι φανερό ότι πρόκειται για κατάφωρη αδικία σε βάρος των παραγωγών της Ημαθίας, το εισόδημα των οποίων έχει φέτος πληγεί ανεπανόρθωτα. Πρέπει να διορθωθεί το γρηγορότερο δυνατό».