Ενημέρωση του Κ.Ε.Π. Νάουσας για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού ΟΓΑ και για το επίδομα σε πολύτεκνες και τρίτεκνες μητέρες

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019 10:19
Ενημέρωση του Κ.Ε.Π. Νάουσας για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού ΟΓΑ και για το επίδομα σε πολύτεκνες και τρίτεκνες μητέρες

Τα  Κ.Ε.Π.  Δ. Νάουσας ενημερώνουν τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους του Ο.Γ.Α. για την έναρξη υποβολής αιτήσεων για τα προγράμματα «Κοινωνικού Τουρισμού ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ»  και « Πρόγραμμα της Αγροτικής Εστίας παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες»

Οι αιτήσεις θα κατατίθενται στα Κ.Ε.Π.  από 5-6-2019 έως 24-6-2019

Α.  Τα προγράμματα του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ Κοινωνικού Τουρισμού για το έτος 2019 είναι:

- Κοινωνικός τουρισμός (6ήμερες διακοπές)

- Ιαματικός τουρισμός (6ήμερες διακοπές και μέχρι 5 απλές λούσεις σε εγκαταστάσεις   Υδροθεραπευτηρίων)

- Παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα (16ήμερες διακοπές)

- Εκδρομικό πρόγραμμα με 4ήμερες εκδρομές

- Δωρεάν παροχή βιβλίων

- Δωρεάν παροχή εισιτηρίων θεάτρου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για το παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης από τους δικαιούχους γίνεται απευθείας στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr/agrotiki-estia/ilektronikes-ypiresies/).

Δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ έχουν:

  1. Οι συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του άρθρου 1 του Ν. 1296/1982 (ΦΕΚ 128 Α), όπως ισχύει.
  2. Οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους (2018) της υποβολής της αίτησης συμμετοχής
  3. Τα μέλη των οικογενειών των ανωτέρω προσώπων.

Για την υποβολή της αίτησης, ο δικαιούχος προσέρχεται σε οποιοδήποτε ΚΕΠ προσκομίζοντας:

  1. Οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισής του (ΑΜΚΑ), καθώς και των προστατευομένων μελών του (π.χ. βεβαίωση ΑΜΚΑ κ.λπ.) ή οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) ασφαλισμένου ή συνταξιούχου {για όσους δικαιούχους έχουν Αριθμό Μητρώου, δεδομένου ότι οι νέοι ασφαλισμένοι - συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) δεν έχουν Αριθμό Μητρώου}.
  2. Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας.
  3. Στην περίπτωση συνταξιούχων του ΕΦΚΑ (ΟΓΑ), που πάσχουν από νοητική αναπηρία, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, απαιτείται επιπλέον αντίγραφο της γνωστοποίησης αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας ή της απόφασης της υγειονομικής επιτροπής, το οποίο παραδίδεται στο ΚΕΠ και εν συνεχεία διαβιβάζεται στη Διεύθυνση Αγροτικής Εστίας.

Β. Πρόγραμμα της Αγροτικής Εστίας παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες που κατά τον χρόνο δημιουργίας του αρχείου δικαιούχων:

  • είναι συνταξιούχοι ή ασφαλισμένες του ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και είναι ασφαλιστικά ενήμερες κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους (2018) της υποβολής της αίτησης συμμετοχής.
  • έχουν, οι μεν τρίτεκνες μητέρες, 3 τέκνα, οι δε πολύτεκνες, τουλάχιστον 4 τέκνα, τα οποία είναι άγαμα, ηλικίας μέχρι 18 ετών ή μέχρι 24 ετών, εφόσον είναι άνεργα ή σπουδάζουν στην Ελλάδα στην ανώτατη ή ανώτερη εκπαίδευση ή σε ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης (ΙΕΚ) ή είναι ανίκανα για εργασία σε ποσοστό 67% και άνω, ανεξαρτήτου ηλικίας.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσει ο ασφαλισμένος  είναι:

α) Οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) της, καθώς και των προστατευομένων μελών της (π.χ. βεβαίωση ΑΜΚΑ κ.λπ.) ή οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου (Α.Μ.) ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) (π.χ. ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων ή απόκομμα καταβολής εισφορών κ.λπ.).

β) Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας.

γ) Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης από το οποίο να προκύπτει ο αριθμός των τέκνων της τρίτεκνης ή πολύτεκνης μητέρας.

δ) Διαζευκτήριο ή συμφωνητικό (αφορά διαζευγμένες ή εν διαστάσει μητέρες) από το οποίο να προκύπτει ποιός γονέας έχει την επιμέλεια του/των παιδιού/ων.

ε) Για τα παιδιά άνω των 18 και μέχρι 24 ετών εφόσον είναι άνεργα, Βεβαίωση Ανεργίας του ΟΑΕΔ (ότι είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι κατά την υποβολή της αίτησης).

στ) Για τα παιδιά άνω των 18 ετών που σπουδάζουν σε ΙΕΚ της ημεδαπής και δεν εκδίδεται κάρτα φοίτησης («πάσο»), Βεβαίωση Σπουδών.

ζ) Φωτοαντίγραφο της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας (“πάσο”) από το οποίο προκύπτει ο αριθμός ακαδημαϊκής ταυτότητας του φοιτητή (αφορά τέκνα άνω των 18 και μέχρι 24 ετών που σπουδάζουν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ).

η) Φωτοαντίγραφο βιβλιαρίου τράπεζας από το οποίο να προκύπτει ο ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού της τρίτεκνης ή πολύτεκνης μητέρας, ανεξαρτήτως αν η τρίτεκνη ή η πολύτεκνη μητέρα είναι αποκλειστικός δικαιούχος ή συνδικαιούχος του λογαριασμού.

θ) Σε περίπτωση που τρίτο πρόσωπο προσέλθει για την υποβολή αίτησης συμμετοχής, πρέπει απαραίτητα να προσκομίσει όλα τα δικαιολογητικά που αναφέρονται ανωτέρω, καθώς και νόμιμη εξουσιοδότηση της αιτούσας. Τρίτο πρόσωπο θεωρείται και ο σύζυγος.