Πώς είναι να ζει ένα ζευγάρι με ένα μωρό σε σπίτι 19 τετραγωνικών

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018
Πώς είναι να ζει ένα ζευγάρι με ένα μωρό σε σπίτι 19 τετραγωνικών

Η Samantha και ο Robert Garlow το γνωρίζουν πολύ καλά και μοιράζονται την ιστορία τους. Μετά το σχεδιασμό και την κατασκευή του μικρού σπιτιού SHED στο Yakima της Ουάσιγκτον, το ζευγάρι μεταφέρθηκε σε αυτό μαζί με τη γάτα τους στις αρχές του 2016. Κατόπιν υποδέχθηκαν το πρώτο τους μωρό, την Aubrin, πέρυσι. Παρακάτω το ζευγάρι θα περιγράψει την εμπειρία της διαμονής με ένα μικροσκοπικό μωρό σε ένα μικροσκοπικό σπίτι.

Για πάνω από 14 μήνες, οι Garlows σχεδίαζαν και έχτιζαν το μικροσκοπικό τους σπίτι, δουλεύοντας κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Μετακόμισαν στις 31 Ιανουαρίου του 2016. Ο Robert είπε στο Inhabitat: «Ήμασταν κουρασμένοι να πετάμε χρήματα με τη μορφή ενοικίου και δεν είχαμε κανένα ενδιαφέρον να αναλάβουμε ένα υποθηκευμένο δάνειο 30 ετών. Την ιδέα ενός μικροσκοπικού σπιτιού την αναφέραμε ως αστείο μέχρι να αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε ότι θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε πολλούς από τους στόχους μας ενώ μας άρεσε η προκλητική ιδέα του σχεδιασμού, της οικοδόμησης και της διαβίωσης σε ένα μικρό χώρο. Στο τέλος της ημέρας γνωρίζαμε ότι θα ήταν μια αξέχαστη εμπειρία από την οποία θα μαθαίναμε πολλά».

Το σπίτι τους έχει 8 μέτρα μήκος, πλάτος 2,5 μέτρων και ύψος 4 μέτρων, ενώ περιλαμβάνει ένα μπάνιο, ένα καθιστικό, μια κουζίνα και ένα πατάρι. Οι σκάλες για να φτάσουν στο πατάρι περιλαμβάνουν αποθηκευτικούς χώρους, ενώ επίσης αφιέρωσαν 3 τετραγωνικά για μια υπαίθρια αποθήκη. Χρησιμοποίησαν περίπου 30.000 δολάρια για υλικά.

 «Η νοοτροπία μας ως προς το τι είναι δυνατό έχει αλλάξει», δήλωσε ο Robert στο Inhabitat. «Αυτό που αναμενόταν να είναι μια πρόκληση έγινε πανεύκολο και αντί να “επιβιώνουμε” σε αυτό το πείραμα, εμείς “ευημερούμε”. Το μεγαλύτερο δίδαγμα είναι ότι ο καλός σχεδιασμός κάνει όλη τη διαφορά. Ο προσεκτικός, προσαρμοσμένος σχεδιασμός που βασίζεται στην εργονομία, τις ανάγκες και την αισθητική των κατοίκων είναι πρωταρχικής σημασίας για τη δημιουργία ενός χώρου μεγέθους ενός κύριου λουτρού για πολλούς ανθρώπους, που γίνεται ένα πλήρως λειτουργικό σπίτι για μια οικογένεια. Όλα έχουν ένα μέρος και ένα σκοπό (ή δύο). Έχουμε ό, τι χρειαζόμαστε και τίποτα που δεν χρειαζόμαστε, το οποίο έχει οδηγήσει σε μια απίστευτη απελευθερωτική εμπειρία που δεν γνωρίζαμε εκ των προτέρων».

Αλλά τι συμβαίνει όταν έρχεται ένα μωρό στο εν λόγω μικρό σπίτι; Οι Garlows έκαναν μερικές αλλαγές για να καλωσορίσουν τη μικρή Aubrin, όπως δίχτυ στο πατάρι και μια πόρτα - με χώρο για τη γάτα τους να πηγαίνει μέσα και έξω. Για ύπνο, άρχισαν με μια κούνια δίπλα στο κρεβάτι. Η Aubrin είναι πλέον οκτώ μηνών.

Στο blog τους, οι Garlows επεσήμαναν ότι άρχισαν να μεγαλώνουν ένα μωρό σε ένα μικροσκοπικό σπίτι – «και χωρίς να έχουμε μέτρο σύγκρισης, δεν έχουμε τίποτα άλλο από τα θετικά πράγματα που πρέπει να αναφέρουμε. Υπάρχει μεγάλη ψυχραιμία γνωρίζοντας ότι μεγαλώνουμε την κόρη μας στο καθαρότερο, πιο υγιεινό σπίτι που έχουμε ζήσει ποτέ και η δυνατότητα να την παρακολουθούμε πάντα είναι ένα πρόσθετο πλεονέκτημα».

 

Οι Garlows χρησιμοποίησαν το μικροσκοπικό σπίτι για να «σχεδιάσουμε τη ζωή που θέλαμε» - ζώντας στο μικρό τους χώρο τους επέτρεψε να πάρουν εκτεταμένη γονική άδεια και ο Robert ήταν σε θέση να εργαστεί από το σπίτι και να μεγαλώσει το μωρό τους.

Τι γίνεται όμως όταν η Aubrin αρχίσει να μεγαλώνει; Σε ένα post στο blog, το ζευγάρι είπε ότι θα χρησιμοποιούσε το μικροσκοπικό σπίτι για όσο χρονικό διάστημα είναι λειτουργικό γι `αυτούς, και στη συνέχεια ίσως να το επανατοποθετήσουν όπως είναι απαραίτητο. Εάν αποφασίσουν να μετακινηθούν από το μικρό σπίτι SHED, είπαν ότι θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν ως στούντιο ή ξενώνα, για να αναφέρουμε μερικές επιλογές.

Όταν ρωτήθηκαν ποια συμβουλή θα έδιναν στους ανθρώπους που σκέφτονται να στραφούν σε ένα μικροσκοπικό σπίτι, ο Garlow είπε στο Inhabitat: «Τολμήστε το. Τα μικροσκοπικά σπίτια είναι μια εκπληκτική χαρά της ζωής. Ένα εργαλείο που μπορεί να δημιουργήσει απίστευτες ευκαιρίες που διαφορετικά δεν θα ήταν δυνατές για πολλούς ανθρώπους, με οικογένειες ή όχι».

Επίσης συνέστησε στους ανθρώπους να σχεδιάσουν τα σπίτια τους προκειμένου να είναι λειτουργικά γι `αυτούς  και να τα κατασκευάσουν αν είναι δυνατόν μόνοι τους, λέγοντας: «Όχι μόνο εξοικονομείτε πολλά χρήματα, αλλά κερδίζετε μια απίστευτη εμπειρία και πλούτο νέων γνώσεων σε όλη τη διαδικασία».

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την εμπειρία των Garlows εδώ. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν τη δεύτερη έκδοση του βιβλίου τους, Built With Our Hands, με ένα μακρύ παράρτημα για τα δύο χρόνια τους στο μικροσκοπικό σπίτι τους και τα μικρά πράγματα που άλλαζαν. 

Share |