Εκδηλώσεις στη Βέροια με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019 10:13
 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (Πέμπτη 21 Μαρτίου) πραγματοποιείται 21 και 22 Μαρτίου το 1ο Φεστιβάλ της ΚΕΠΑ δήμου Βέροιας, αφιερωμένο στη μελοποιημένη ποίηση. Δώρο σε όσους αγαπούν την Ποίηση, τη Μουσική, το Τραγούδι , τον Έρωτα , την Ελευθερία και την Ελλάδα….

Το πρόγραμμα

Πέμπτη 21 Μαρτίου, 9μμ, Αντωνιάδειος Στέγη

Federico Garcia Lorca. Με την ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΕΤΤΑ (τραγούδι), τον ΜΑΝOΛΗ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ (κιθάρα-ενορχήστρωση) και το ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ «L'ANIMA».

“TΟ ΔΕΝΤΡΟ F. G. LORCA“

Η σπουδαία ερμηνεύτρια και ο συνθέτης και κιθαριστής συμπράττουν και παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση «Το δέντρο F. G. Lorca».

Στη συναυλία θα ακουστεί ολόκληρο το έργο "Romancero Gitano" σε μουσική του Μ. Θεοδωράκη (μετάφραση Οδ. Ελύτη), τραγούδια από τον κύκλο “Αχ, έρωτα!” σε μουσική του Χρ. Λεοντή (μετάφραση Λ. Παπαδόπουλου) και δύο τραγούδια σε μουσική του ίδιου του Λόρκα.Ανάμεσα τους, το ομώνυμο έργο "Un árbol llamado Lorca" σε μουσική του Μανόλη Ανδρουλιδάκη και ποίηση του Χιλιανού ποιητή Jaime Svart.Στη συναυλία θα ακουστεί ολόκληρο το έργο "Romancero Gitano" σε μουσική Μίκη. Θα συμπράξει το κουαρτέτο εγχόρδων “L’ Anima” (Στέλλα Τσάνη – βιολί, Μπρουνίλντα Ευγενία Μάλο – βιολί, Franc Paulin Shestani – βιόλα, Λευκή Κολοβού – βιολοντσέλλο) και η Σουέλα Σέχου (κοντραμπάσο).

Η φωνητική αρτιότητα της Καλλιόπης Βέττα και η υψηλού επιπέδου κιθαριστική δεξιοτεχνία του Μανόλη Ανδρουλιδάκη, πάνω στην οποία στηρίζεται η ενορχήστρωση για Quinteto εγχόρδων, υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο την τέχνη του ποιητή προσφέροντας στον ακροατή τους γλυκόπικρους καρπούς από "Το δέντρο F.G.Lorca".

Μια εξαιρετική μουσική παράσταση που αναδεικνύει το ύφος, το χρώμα, τον πλούτο και τον διεθνή χαρακτήρα της ελληνικής μουσικής, μέσα από τα ποιήματα του ποιητή, το έργο του οποίου είναι αυτό με τις περισσότερες μεταφράσεις, προσαρμογές και διασκευές στην ελληνική γλώσσα.

Εισιτήρια 8€.

Παρασκευή 22/3, 9μμ, Χώρος Τεχνών

«Αυτός ο κόσμος ο μικρός , ο Μέγας». Οι ποιητές μας τραγουδούν

Από τη Σαπφώ στον Σολωμό, στον Σεφέρη, στον Ελύτη και στον Ρίτσο. Με τον ΜΑΝΩΛΗ ΜΗΤΣΙΑ και την ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΤΗ. Εμπνευσμένοι από τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη, που είναι ο τίτλος της παράστασης, ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη μας φέρνουν το μεγάλο δώρο τον Εορτών σε όσους αγαπούν την Ποίηση, Την Μουσική, το Τραγούδι και την Ελλάδα. Ζωντανεύουν τους στίχους είκοσι έξι μεγάλων Ελλήνων ποιητών, που έχουν μελοποιηθεί από δέκα μεγάλους συνθέτες.

Στη «καρδιά» της Βέροιας, στον Χώρο Τεχνών και για μία και μοναδική φορά θα παρουσιαστεί αυτή η σπάνια μουσική παράσταση, που είναι μια περιδιάβαση στον μαγικό κόσμο της ελληνικής ποίησης από τον 6ο π.Χ. αιώνα έως τις μέρες μας.

Θα τραγουδηθούν οι ποιητές: Σαπφώ, Διονύσιος Σολωμός, Κωστής Παλαμάς, Άγγελος Σικελιανός , Κ.Π Καβάφης, Κώστας Βάρναλης, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Κώστας Καρυωτάκης, Γιώργος Σαραντάρης, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος, Μυρτιώτισσα, Τάσος Λειβαδίτης, Μανώλης Αναγνωστάκης, Μιχάλης Κατσαρός, Νίκος Καββαδίας, Νίκος Γκάτσος, Ιάκωβος Καμπανέλης, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Χρονάς, Μάνος Ελευθερίου, Γιώργος Σκούρτης, Άλκης Αλκαίος και Διονύσης Σαββόπουλος. Οι συνθέτες που μελοποίησαν αυτά τα ποιήματα είναι ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Γιάννης Μαρκόπουλος ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Δήμος Μούτσης, ο Ηλίας Ανδριόπουλος, ο Διονύσης Σαββόπουλος , ο Θάνος Μικρούτσικος , ο Χρήστος Λεοντής, ο Γιάννης Σπανός, ο Νίκος Ξυδάκης και η Λένα Πλάτωνος.Ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη μετά την περσινή μεγάλη τους επιτυχία «Ο Γκάτσος που αγάπησα» ανοίγονται τολμηρά στο αρχιπέλαγος της ελληνικής ποίησης παρουσιάζοντας τα διαμαντικά της.

10€προπώληση / 13€ πόρτα