Εγκρίθηκε από το ΥΠΕΝ ο νέος σχεδιασμός για το αιολικό πάρκο της Αιολικής Βερμίου

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021 17:46
Εγκρίθηκε από το ΥΠΕΝ ο νέος σχεδιασμός  για το αιολικό πάρκο της Αιολικής Βερμίου
Με Απόφαση για τροποποίηση και αναδιατύπωση ΑΕΠΟ του έργου: ‘‘Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Συνολικής Εγκατεστημένης Ισχύος 315 MW στο όρος Βέρμιο, Δήμων Βέροιας & Νάουσας, Π.Ε. Ημαθίας (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), Δήμου Εορδαίας, Π.Ε. Κοζάνης (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας)’’, το ΥΠΕΝ στις 28.9.2021 ενέκρινε εκ νέου τους περιβαλλοντικούς όρους για τον αιολικό σταθμό που προτίθεται να εγκαταστήσει η εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΗ ΒΕΡΜΙΟΥ ΑΕ στο όρος Βέρμιο.
Με τον νέο σχεδιασμό που ενέκρινε το ΥΠΕΝ, μειώνεται πλέον αισθητά το μέγεθος του έργου σε σχέση με αυτό που έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας και είχε λάβει την Περιβαλλοντική Άδεια αρχικά. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ανεμογεννητριών που θα εγκατασταθούν θα είναι 70 σε σχέση με 155 που αφορούσε ο αρχικός σχεδιασμός, περιορίζοντας την ισχύ του έργου από τα 465MW σε 315 MW. Το έργο εκτείνεται σε τρεις διαφορετικούς Δήμους (Νάουσα, Βέροια και Εορδαία) και δύο Περιφερειακές Ενότητες (Ημαθία και Κοζάνη).
Να θυμίσουμε για τους αναγνώστες της «Φ» ότι η ΑΙΟΛΙΚΗ ΒΕΡΜΙΟΥ αναπτύσσει το έργο αυτό ήδη από το 2006. Το 2011 είχε υποβληθεί φάκελος Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) ο οποίος εξετάστηκε από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας είχε εγκρίνει στην από 30.7.2012 συνεδρίαση του την εγκατάσταση του αρχικού σχεδιασμού του έργου (155 ανεμογεννήτριες, 465 MW). Εν συνεχεία, τον Ιανουάριο του 2014 εκδόθηκε η ΑΕΠΟ (δηλαδή η Περιβαλλοντική Άδεια) του έργου από το ΥΠΕΚΑ (νυν ΥΠΕΝ).
Τον Οκτώβριο του 2020, η εταιρεία υπέβαλε νέο φάκελο ΜΠΕ στο ΥΠΕΝ, για τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του έργου για τον νέο μειωμένο σχεδιασμό (70 ανεμογεννήτριες, 315 MW). Παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για τροποποίηση ήδη εγκεκριμένου έργου και μάλιστα για αισθητά μειωμένο σχεδιασμό, η όλη διαδικασία διήρκησε σχεδόν 1 έτος (!), αφού το ΥΠΕΝ ζήτησε ουσιαστικά νέες γνωμοδοτήσεις από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ενώ υπήρξε και εκτενής δημόσια διαβούλευση. Το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας εξέτασε την νέα ΜΠΕ του έργου σε συνεδρίαση στις 28.12.2020..
Σημειώνουμε ότι το τμήμα του έργου που εντοπίζεται στον Δήμο Νάουσας, δεν περιλαμβάνει κανένα έργο στην περιοχή από τον Άγιο Νικόλαο έως τα 3-5 Πηγάδια, όπως ανακριβώς έχει αναφερθεί στο παρελθόν. Οι δρόμοι πρόσβασης για τις θέσεις εγκατάστασης των ανεμογεννητριών είναι από την πλευρά της Κοζάνης, ενώ στον Δήμο Νάουσας χωροθετούνται 18 ανεμογεννήτριες. Από αυτές καμία δεν θα είναι ορατή από το μεγαλύτερο μέρος της πόλης της Νάουσας, ενώ σε κάποια σημεία στα άκρα της πόλης θα φαίνονται 1 έως 3 ανεμογεννήτριες και αυτές θα βρίσκονται σε αποστάσεις άνω των 12 χιλιομέτρων σε ευθεία.
Σημαντικό είναι και το οικονομικό όφελος που θα έχει η τοπική κοινωνία, αφού το  προβλεπόμενο από το νόμο ειδικό τέλος, για το τμήμα του έργου που χωροθετείται εντός του Δήμου Νάουσας, ανέρχεται σε πόσο της τάξης των 280.000 € ετησίως για όλη της διάρκεια της λειτουργίας του έργου. Από το ποσό αυτό περίπου τα 160.000 € θα μπαίνουν στα ταμεία του Δήμου, 95.000 € θα πιστώνεται στους οικιακούς λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των οικισμών της περιοχής και 25.000 € στο Πράσινο Ταμείο. 
Συνολικά, οι αλλαγές που έφερε η νέα Απόφαση του ΥΠΕΝ στο τμήμα του έργου εντός του Δήμου Νάουσας είναι:
Θα εγκατασταθούν 18 ανεμογεννήτριες (αντί για 46 κατά την αρχική άδεια).
Καταργείται ο υποσταθμός υψηλής τάσης που έχει αδειοδοτηθεί στη θέση «Σούλι» (κανένας πλέον υποσταθμός υψηλής τάσης δεν θα εγκατασταθεί εντός του Δήμου Νάουσας).
Καταργούνται δύο γραμμές μεταφοράς 150 kV που έχουν αδειοδοτηθεί, εκ των οποίων τμήματα συνολικού μήκους 6,1 χλμ. βρίσκονταν εντός του Δήμου Νάουσας (καμία πλέον γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης δεν θα εγκατασταθεί εντός του Δήμου Νάουσας).
Βελτιώνονται 8,5 χλμ. υφιστάμενης δασικής οδοποιία έναντι 5,3 χλμ. στην αρχική άδεια.
Μειώνονται κατά 15,5 χλμ. οι διανοίξεις νέας δασικής οδοποιίας (συγκεκριμένα θα διανοιχθούν 20,6 χλμ. νέα οδοποιία έναντι 36,1 χλμ. που προέβλεπε η αρχική άδεια).
Δεν θα κατασκευαστούν 2 χλμ. δρόμων πρόσβασης που θα υπήρχαν για τους πυλώνες των γραμμών 150 kV που καταργούνται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Νάουσας.