Εγκαταστάθηκε στο Νοσοκομείο Νάουσας νέο υπερσύγχρονο ψηφιακό ακτινολογικό συγκρότημα - Βίντεο

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 17:17
Εγκαταστάθηκε στο Νοσοκομείο Νάουσας νέο υπερσύγχρονο ψηφιακό ακτινολογικό συγκρότημα - Βίντεο

Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση και θέση σε πλήρη λειτουργία του νέου υπερσύγχρονου ψηφιακού ακτινολογικού συγκροτήματος του Νοσοκομείου Νάουσας σε ειδικά διαμορφωμένο και ανακαινισμένο χώρο του Ακτινολογικού Τμήματος.

 

Το νέο ακτινολογικό συγκρότημα παραδόθηκε μετά από διεθνή ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό στο πλαίσιο εφαρμογής συμφωνίας συμβιβασμού μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Siemens. Η έγκριση διενέργειας διαγωνισμού έλαβε μέρος το 2020 κατόπιν απόφασης Δ.Σ. του Γ.Ν. Ημαθίας και η διαδικασία ολοκληρώθηκε επιτυχώς το Ιανουάριο 2023.

 

Οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν:

  • Αυτόματη τοποθέτηση της λυχνίας ανάλογα με την εξέταση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί.

 

  • Αυτόματη χρήση διαφραγμάτων - περιορισμός του πεδίου ακτινοβόλησης βάση της εξέτασης που πραγματοποιείται με τη χρήση πολλαπλών ανιχνευτών άμορφου σεληνίου υψηλής ανάλυσης. Έτσι προστατεύεται ο εξεταζόμενος με λιγότερη δόση ακτινοβολίας ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η διαγνωστική ικανότητα λαμβανομένων εικόνων.

 

  • Εξετάσεις θώρακος με τεχνική διπλής ενέργειας που επιτρέπει πέραν της κλασικής ακτινογραφίας να λαμβάνονται δύο επιπλέον εικόνες όπου στην πρώτη απεικονίζονται τα μαλακά μόρια και στη δεύτερη τα οστά.

 

  • Εξετάσεις εκτεταμένης όψης όπου μπορεί να απεικονισθεί όλο το πόδι και η σπονδυλική στήλη για περιπτώσεις όπως αυτή της σκολίωσης.

 

Με τη διαρκή στήριξη του Υπουργείου Υγείας και σε συνεργασία με την 3η ΥΠΕ, συνεχίζουμε την αναβάθμιση υπηρεσιών προς τους πολίτες.

 

 

 

  Ο Αναπλ. Διοικητής

Γ.Ν.Ημαθίας – Υγ. Μον. Νάουσας

 Δρ. ΛΥΚΟΣΤΡΑΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ