Εγκαίνια και έναρξη εργαστηρίων θεάτρου του Μουσικού Σωματείου 'Ωδείο Ναούσης'

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021 12:17
Εγκαίνια και έναρξη εργαστηρίων θεάτρου του Μουσικού Σωματείου 'Ωδείο Ναούσης'

Έναρξη και αγιασμός στα εργαστήρια θεάτρου του Μουσικού Σωματείου “Ωδείο Ναούσης” πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στον 1ο όροφο του ΚΑΠΗ Νάουσας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε αρκετός κόσμος δηλώνοντας τη συμμετοχή του στο νέο εγχείρημα. Τα εργαστήρια θεάτρου στοχεύουν μεθοδικά στους τομείς της δραματικής τέχνης και απαγγελίας μέσα από ανάπτυξη των εκφραστικών μέσων των συμμετεχόντων.

Μετά το πέρας του αγιασμού τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος του "Ωδείου Ναούσης" κ. Κώστας Λούκας. Σημείωσε πως το σωματείο έχει την φημισμένη και βραβευμένη μικτή τετράφωνη χορωδία και μαντολινάτα δραστηριοποιείται όμως και σε άλλους τομείς βάσει του καταστατικού του. Τομείς που έμεναν ανενεργοί για δεκαετίες ή δεν λειτούργησαν ποτέ από την ίδρυσή του το 1952. Οι παρούσες συνθήκες μπορεί να μην είναι οι βέλτιστες, υπάρχει όμως έκδηλη ανάγκη του κόσμου για θεατρική αγωγή και δημιουργία.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο συντονιστής των εργαστηρίων θεάτρου και μέλος του ΔΣ κ. Χρήστος Μητσιάνης όπου ανέφερε πως η έναρξη των εργαστηρίων θεάτρου σηματοδοτεί το άνοιγμα των εορτασμών για τα 70 χρόνια του σωματείου. Επιπλέον, κάλεσε γονείς εφήβων να εξετάσουν την συμμετοχή των παιδιών τους στα εργαστήρια θεάτρου μιας και τα οφέλη που αποκομίζουν εκτείνονται πέραν της καλλιτεχνικής παιδείας.

Για παράδειγμα ανέφερε πως τα εργαστήρια θεάτρου με εξάσκηση των εκφραστικών μέσων μπορούν να βοηθήσουν έναν/μια νέο/α να αποκτήσει επαφή με το κοινό και να αναγνωρίζει στοιχεία μη-λεκτικής επικοινωνίας γεγονός που μπορεί να τον/την διευκολύνει στο μέλλον σε μια παρουσίαση στο πανεπιστήμιο ή αργότερα σε μια συνέντευξη για δουλειά. Έκλεισε λέγοντας πως το σωματείο εμπιστεύεται το διδακτικό και καλλιτεχνικό έργο των εργαστηρίων θεάτρου στο πρόσωπο του καταξιωμένου σκηνοθέτη και θεατρολόγου κ. Κώστα Αποστολίδη. Τέλος πραγματοποιήθηκε το πρώτο μάθημα το οποίο ενθουσίασε τους συμμετέχοντες.

Τα εργαστήρια θεάτρου που λειτουργούν είναι:
- Εφηβικό Α' (11-15 ετών) κάθε Σάββατο 9 π.μ. - 12 π.μ.
- Εφηβικό Β' (16-20 ετών) κάθε Σάββατο 1 μ.μ. - 4 μ.μ.
- Ενηλίκων (20+) κάθε Σάββατο 5 μ.μ. - 8 μ.μ.
Ανάλογα την συμμετοχή υπάρχει ενδεχόμενο δημιουργίας επιπλέον εργαστηρίων.

Εγγραφές - πληροφορίες στο τηλέφωνο 2332028547, Γραμματεία Μουσικού Σωματείου "Ωδείο Ναούσης". Καθημερινά 10:00 - 13:00 & 17:00 - 20:00 και Σάββατα 8:00 - 16:00

 

Βιογραφία - εργογραφία του Κώστα Αποστολίδη, δασκάλου των "Εργαστηρίων Θεάτρου"

Ο Κωνσταντίνος Αποστολίδης γεννήθηκε στη Βέροια το 1963. Το 1982 πήγε στη Γαλλία για να σπουδάσει Ψυχολογία. Φοίτησε για δύο χρόνια (1983 – 1985) στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστήμιου Πολ Βαλερύ του Μονπελιέ από το οποίο έλαβε και την αντίστοιχη πιστοποίηση (Ντεγκ). Στο πλαίσιο των σπουδών αυτών το καλοκαίρι 1985 έκανε πρακτική στην ψυχιατρική κλινική Σπινάρη της Κοζάνης. Ωστόσο, τον κέρδισε ο χώρος του θεάτρου. Έτσι, το 1985 εγκατέλειψε τις σπουδές στην Ψυχολογία και γράφτηκε στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου 8 Σεν Ντενί του Παρισιού από όπου και αποφοίτησε το 1988.

Παράλληλα με τις θεατρικές του σπουδές παρακολούθησε τα σεμινάρια του Φιλίπ Ερβέ (ηθοποιού – σκηνοθέτη) με θέμα “Θεατρικό κείμενο σε τρεις διαστάσεις” (Παρίσι, 1985), της Κορίν Μποτεσόν (σκηνοθέτη) με θέμα “Σκηνοθεσία και σκηνική σύλληψη” (Παρίσι, 1986) και της Μισέλ Κοκοζόφσκι (σκηνοθέτη και καθηγήτριας υποκριτικής τέχνης) με θέμα “Σκηνοθετική προσέγγιση του θεατρικού έργου «Tο ημερολόγιο ενός τρελού» του Νικολάι Γκόγκολ”. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου αυτού υποδύθηκε το συγκεκριμένο ρόλο σε ανοιχτή παράσταση στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της καθηγήτριάς του Κλωντ Μπισβάλντ.

Το 1987 έκανε την πρακτική του συντονίζοντας θεατρικά παιχνίδια σε Λύκειο του Παρισιού. Παρουσίασε τη διπλωματική του εργασία σκηνοθετώντας στο θέατρο Ζεράρ Φιλίπ του Παρισιού το έργο “Βρετανικός” του Ρακίνα.

Για δύο χρόνια (1990 - 1992) εργάστηκε ως θεατρολόγος- σκηνοθέτης σε ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας.

Κατά την περίοδο 1993 – 1999 εργάστηκε ως σκηνοθέτης στη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Βέροιας με την ομάδα “Χοροστάσι” και κατόπιν με την ερασιτεχνική ομάδα “Έκφραση” του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας.

Το 1997 στην Ξάνθη παρακολούθησε το σεμινάριο των Ηρακλή Λογοθέτη (κριτικού θεάτρου – συγγραφέα), Σωτήρη Χατζάκη (ηθοποιού – σκηνοθέτη), Νίκου Διαμαντή (σκηνοθέτη), Έρσης Δρίνη (σκηνογράφου – ενδυματολόγου) με θέμα “Αρχαία Τραγωδία”.

Το 1994 υπήρξε βοηθός σκηνοθέτη στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας στην καλοκαιρινή παραγωγή του με το έργο «Ψεύτης» του Γκολντόνι σε σκηνοθεσία Ι. Καραχισαρίδη και το 1996 – 1997 στο έργο «Σχολείο για κλόουν» του Βέχτερ σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Γωνιάδη.

Το 1997 – 1998 σκηνοθέτησε το έργο «Περπατώ εις το δάσος» της Στέλλας Μιχαηλίδου για την Παιδική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας.

Παράλληλα (κατά την περίοδο 1996 – 2001) εργάστηκε ως καθηγητής Θεατρολογίας σε Γυμνάσια και Λύκεια στη Διεύθυνση Βθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας.

Την περίοδο 2002 – 2004 παρέδιδε μαθήματα θεατρικής αγωγής σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας στον παιδότοπο «Καρτούν» στη Βέροια.

Το 2006 σκηνοθέτησε το έργο «Εξομολογήσεις γυναικών» του Νίκου Μανούδη σε συνεργασία της Επαγγελματικής Σκηνής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας και του Ομίλου Φίλων Θεάτρου.

Την περίοδο 2004 – 2012 εργάστηκε ως δάσκαλος θεατρικής αγωγής και σκηνοθέτης στο Κιλκίς υπό την αιγίδα το Δήμου Κιλκίς στον τομέα Πολιτισμού. Επίσης, τα χρόνια αυτά συνεργάστηκε με τον Όμιλο Φίλων Θεάτρου και Τεχνών σκηνοθετώντας το έργο του Νίκου Μανούδη "Η αυλή των χαμένων ονείρων" καθώς και τα "Τηλεφωνα" του Φώτη Σιμόπουλου.

Από το 2014 έως και σήμερα εργάζεται ως σκηνοθέτης στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας στα Θεατρικά Εργαστήρια “‘Εκφραση Α΄”, ΄Έκφραση Β΄”, “ Έκφραση Γ΄”, “ Έκφραση Δ΄”. Έχει σκηνοθετήσει τις ομάδες αυτές στα έργα: “Σαν κραυγή” [σπονδυλωτή παράσταση με αποσπάσματα από τους μονολόγους “Σίρλεϊ Βαλεντάιν” (Γουίλ Ράσελ), “Ανθρώπινη Φωνή” (Ζακ Κοκτώ), “Το ημερολόγιο ενός τρελού” (Νικολάι Γκόγκολ], “Κεκλεισμένων των Θυρών” (Ζαν Πολ Σαρτρ), “Τελετή” (Παύλος Μάτεσις), "Ιστοριες της κρισης" των(Λαμπις-Κουρτελιν-Φειντω και Μανουδη)“Η Παρεξήγηση” (Αλμπέρ Καμί), “Μήδεια” (Μποστ), “Δούλες” (Ζαν Ζενέ), “Λεωφορείον ο Πόθος” (Τένεσι Ουίλιαμς), “Ποντικοπαγίδα” (Άγκαθα Κρίστι).

Το 2015 ανέλαβε τη σκηνοθεσία της παράστασης με την οποία η Σχολή Χορού της Μελίνας Παπαδοπούλου συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Μαριονέτας και Παντομίμας που έλαβε χώρα στο Κιλκίς.