Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται και πώς να το υπολογίσετε

Δευτέρα 1 Απριλίου 2019 11:07
Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται και πώς να το υπολογίσετε

Σε λιγότερο από έναν μήνα, στις 28 Απριλίου, θα γιορτάσουμε το Πάσχα.

Το δώρο του Πάσχα καταβάλλεται στους εργαζόμενους μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη. Για το δώρο παρακρατούνται εισφορές υπέρ του ΙΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσίων. Σημειώνεται ότι καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο με χρήματα.

Το χρονικό διάστημα που υπολογίζεται για το δώρο Πάσχα αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και τις 30 Απριλίου. Έτσι, αν κάποιος εργαστεί ολόκληρο το παραπάνω διάστημα, δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό. Αν αμείβεται με ημερομίσθιο δικαιούται 15 ημερομίσθια.

Χρόνοι που δεν συνυπολογίζονται για το δώρο

Οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας άνευ αποδοχών, δεν υπολογίζονται.

Επίσης, δεν λαμβάνεται υπόψη το διάστημα απουσίας των εργαζομένων λόγω συνδικαλιστικής δραστηριότητας. Σχετικά με την απεργία, η δικαστηριακή νομολογία δέχεται ότι οι ημέρες της απεργίας δεν υπολογίζονται στον χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης, γιατί η αποχή του μισθωτού οφείλεται σε δική του θέληση και δεν μπορεί επομένως να χαρακτηριστεί σαν δικαιολογημένη απουσία, κατ’ αναλογία το ίδιο ισχύει και με τις στάσεις εργασίας αφού και αυτές αποτελούν στην πραγματικότητα απεργία.