Δήλωση του Υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Άγγελου Τόλκα για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019 19:23
Δήλωση του Υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Άγγελου Τόλκα για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Σήμερα, 20 Ιουνίου, η προσοχή όλων στρέφεται σε εκείνους τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν, να ξεριζωθούν εξαιτίας πολέμων και διώξεων για να γλιτώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους. Σε παγκόσμια κλίμακα ο πληθυσμός των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο και η Ευρώπη, αλλά και οι εταίροι της, καλούνται να διαχειριστούν ένα από τα κορυφαία ζητήματα του καιρού μας, το προσφυγικό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιδείξει ανθρωπιά και αλληλεγγύη απέναντι στους ξεριζωμένους και σύνεση στην διαχείριση των ροών, παρά τις όποιες αυταρχικές και μισαλλόδοξες παρεκκλίσεις μερικών ευρωπαϊκών συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων και κυβερνήσεων. Η Ευρώπη θα μπορούσε να κάνει πολλά περισσότερα για τους ανθρώπους αυτούς και είναι ανάγκη τόσο για τους ίδιους τους πρόσφυγες όσο και για τις τοπικές κοινωνίες να υλοποιηθούν συγκεκριμένα σχέδια για τον διαμοιρασμό της ευθύνης και για την καλύτερη κοινωνική ένταξη των προσφύγων.

Η κυβέρνηση στην Ελλάδα, με την αλληλεγγύη των εταίρων της, την συνδρομή των διεθνών οργανισμών και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, έχει καταφέρει να διαχειριστεί σε ικανοποιητικό βαθμό το τεράστιο και πρωτόγνωρο βάρος που  έπεσε στους ώμους της. Η χώρα μας  απέκτησε ένα εύρυθμο και λειτουργικό σύστημα διαχείρισης του προσφυγικού και πλέον βρισκόμαστε σε θέση να συζητάμε και να δίνουμε λύσεις για την ένταξη των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό ακριβώς είναι και το στοίχημα της επόμενης ημέρας στο προσφυγικό. Πως θα επιτευχθεί με τον καλύτερο δυνατό και επωφελή για όλους τρόπο η κοινωνική ένταξη των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες.

Είναι χρέος μας ως πολιτεία και ως άνθρωποι να απαλύνουμε τον πόνο της προσφυγιάς, την θλίψη που προκαλεί η απώλεια μιας κανονικής ζωής εξαιτίας κοινωνικών και πολιτικών διεργασιών που βρίσκονται πέρα και έξω από την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά την επηρεάζουν ουσιαστικά.

Είναι ανάγκη να δείξουμε ότι η πολιτική και η δημοκρατία μπορούν να δράσουν επουλωτικά και να σβήσουν τα ίχνη που έχει αφήσει ο θάνατος και ο διωγμός στα σώματα και τις ψυχές των κατατρεγμένων που έφτασαν στην χώρα μας ζητώντας καταφύγιο.