Δήλωση του Λάζαρου Τσαβδαρίδη για την Κυβερνητική ενίσχυση του ΕΛΓΑ με 35 εκατ. ευρώ

Τρίτη 7 Ιουλίου 2020 10:01
Δήλωση του Λάζαρου Τσαβδαρίδη  για την Κυβερνητική ενίσχυση  του ΕΛΓΑ με 35 εκατ. ευρώ

Η άμεση και γενναία οικονομική ενίσχυση του ΕΛΓΑ από την Κυβέρνηση της ΝΔ, όπως αποφασίστηκε σήμερα, με το ποσό των 35 εκατ. ευρώ προκειμένου ο Οργανισμός να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς τους παραγωγούς, αποτελεί ένα εξαιρετικό νέο για τον κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής.

Μετά και την εξέλιξη αυτή, θα αποπληρωθεί ταχύτατα (ΕΝΤΟΣ 30 ΗΜΕΡΩΝ) το υπόλοιπο 35% των αποζημιώσεων για τις ζημιές του 2019, ενέργεια για την οποία υπήρχε δέσμευση του Προέδρου του ΕΛΓΑ στους πληγέντες καλλιεργητές ήδη κατά τη διάρκεια της προ δεκαπενθημέρου επίσκεψής του στην Ημαθία. Για πρώτη φορά μετά το 2011 μια κυβέρνηση προχωράει στην οικονομική ενίσχυση του ΕΛΓΑ καταβάλλοντας το 20% του προϋπολογισμού του, κάτι που καταδεικνύει την κυρίαρχη σημασία που δίνει στον κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής και στις ολοένα και διογκούμενες ανάγκες του.

Η σημαντικότατη αυτή ένεση βιωσιμότητας, δεν αποτελεί λόγο πανηγυρισμών. Γιατί για τα αυτονόητα δεν χρειάζονται πανηγύρια. 

Είναι λόγος όμως μεγάλης ικανοποίησης για όλους όσους εδώ και μήνες πιέζουμε συνεχώς στα κέντρα των αποφάσεων προς αυτή την κατεύθυνση, μακριά από τις απαράδεκτες τμηματικές πληρωμές των αποζημιώσεων επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, που κρατούσε όμηρο τον κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής και ναρκοθετούσε κάθε προσπάθεια σοβαρού προγραμματισμού, νοικοκυροσύνης και προοπτικών για τον κλάδο.

Η ταχύτατη διασφάλιση των χρημάτων για τον Οργανισμό εν καιρώ μάλιστα πανδημίας, καθώς και οι σχεδιασθείσες παρεμβάσεις για εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ από την Κυβέρνηση, μόνο αισιοδοξία αποπνέουν, με στόχο να επανέλθει σταδιακά το καθεστώς των πληρωμών στην εφάπαξ καταβολή (100%), όπως ακριβώς ίσχυε στα χρόνια πριν την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που μόνο οπισθοδρόμηση έφερε στον αγροτικό μας κόσμο.