Διευκρινήσεις Καρανικόλα για τις συναντήσεις του στην Αθήνα

Τετάρτη 28 Απριλίου 2021 09:53
Διευκρινήσεις Καρανικόλα για τις συναντήσεις του στην Αθήνα
Αναφορικά με το ταξίδι που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα από εμένα και αντιδημάρχους του Δήμου μας, αισθάνομαι -μετά τα σχόλια που ακούστηκαν στο Δημοτικό συμβούλιο- ότι πρέπει να ενημερώσω σχετικά με αυτό το ποστ.
Υπήρξε σειρά επαφών αμιγώς για θέματα του δήμου μας.
Βασική ήταν η συνάντηση εργασίας με τον υπουργό εσωτερικών κ. Πέτσα αναφορικά με το πρόγραμμα χρηματοδότησης "Αντώνης Τρίτσης" και την ιεράρχηση των αναγκαίων έργων. Όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν ετοιμαστεί σειρά μελετών προς χρηματοδότηση από τον Δήμο Νάουσας συνολικού ποσού περίπου 25 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι το πλαφόν που υπάρχει προς χρηματοδότηση είναι πια στα 12 εκατ. ευρώ για τον Δήμο μας και σε αυτά μάλιστα θα πρέπει να αφαιρέσουμε σχεδόν 5,5 εκατ. από το πρόγραμμα "Φιλόδημος Ι" είχαμε μια εκτενέστατη συζήτηση με τον υπουργό για την ανάγκη υποστήριξης του Δήμου και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Το κλίμα ήταν πολύ καλό και ήδη επανασχεδιάσαμε τις κινήσεις μας, ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα προς την κατεύθυνση αυτή. Ο αγαπητός υπουργός δέχθηκε την πρόσκληση μου και θα επισκεφθεί μετά την πανδημία την Ημαθία και την Νάουσα υποστηρικτικά στην υλοποίηση του προγράμματος.
Επίσης, η υπογραφή από τον υπουργό της χρηματοδότησης με 700.000 ευρώ των αθλητικών χώρων του δήμου μας λίγες ημέρες μετά, αποτέλεσε φυσική εξέλιξη των κινήσεων μας και της συνάντησης μαζί του.
Με την υφυπουργό εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων κα Δόμνα Μιχαηλίδου (δεν θα το κρύψω) μας συνδέουν πολλά ζητήματα αναφορικά με τον τρόπο σκέψης στα θέματα αλληλεγγύης και ισότιμης διαβίωσης. Η συζήτηση μας επικεντρώθηκε στο πρόγραμμα σχολικών γευμάτων που εντάξαμε τον Δήμο μας και τον σχεδιασμό και υλοποίηση Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στην Νάουσα. Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι για αυτά τα ζητήματα πολλοί έχουν μιλήσει στο παρελθόν. Δεν θα αναφερθώ περαιτέρω, αλλά το έχω πάρει προσωπικά και η κοινωνική αλληλεγγύη είναι ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής μας. Κανείς δεν μένει πίσω, κανείς δεν είναι μόνος του και οι κοινωνίες πάντα θα κρίνονται στο πώς αντιμετωπίζουν τα ζητήματα αυτά. Είμαστε τυχεροί που έχουμε την συγκεκριμένη υφυπουργό σε αυτή την θέση. Είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα επισκεφθεί και πάλι την Νάουσα στην υλοποίηση αυτών των δράσεων.
Παρέδωσα προσωπικά στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέτζο επιστολή μου με συγκεκριμένες δράσεις αναφορικά με την υποστήριξη των αγροτών και όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων που συνδέονται με την αγροτική παραγωγή (μεταποίηση, μεταφορές, συνεταιρισμοί, κλπ.) μετά την ολοκληρωτική καταστροφή από την παγωνιά και το χαλάζι. Εδώ το βασικότερο όλων των αιτημάτων είναι ένα. Η άμεση και δίκαιη εκτίμηση και αποζημίωση των καταστροφών.
Με τον υφυπουργό χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος και μηχανικό κ. Ταγαρά μιλήσαμε πρώτα ως μηχανικοί. Άκουσα με χαρά την προφορική του δέσμευση ότι ο Δήμος Νάουσας είναι στους επιλεγμένους Δήμους στο πρόγραμμα των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Ειδικά η δημοτική ενότητα Ανθεμίων έχει παραπάνω από ανάγκη το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφού δεν έχει υλοποιηθεί ποτέ κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν. Ειδική συζήτηση κάναμε επίσης για τα αυθαίρετα της κατηγορίας 5 και τα βήματα τακτοποίησης πολλών δημοτικών κτιρίων που παραμένουν για χρόνια στο κενό χωρίς να έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Τέλος, συζητήσαμε και το θέμα των ετοιμόρροπων και επικινδύνων κτιρίων στο σύνολο του δήμου καθώς και τα ζητήματα δημόσιας ασφάλειας και πολεοδομίας. Αναμένονται σημαντικές εξελίξεις και σε αυτό το μέτωπο μετά το καλοκαίρι.
Όλοι μας γνωρίζουμε τα χρέη του δήμου μας. Τόσο η αδυναμία σύνταξης προϋπολογισμού από την αρχή της θητείας μας όσο και τα ζητήματα των εκκαθαρίσεων των δημοτικών επιχειρήσεων είναι ευρέως γνωστά. Το συνολικό χρέος αυτών είναι σχεδόν 5 εκατ. ευρώ. Προφανώς είναι παραπάνω από αναγκαία η υποστήριξη του δήμου με κάποια μορφή δανειοδότησης. Το ενδεχόμενο και τις λεπτομέρειες αυτής είχα την δυνατότητα να συζητήσω έπειτα από συναντήσεις δύο ημερών με τον διευθυντή κ. Κουλτούκη και τον πρόεδρο του ταμείου παρακαταθηκών και δανείων κ. Σταμάτη και με τον υφυπουργό οικονομικών και συντοπίτη μας κ. Βεσυρόπουλο. Ήδη υπάρχει φως στο τούνελ έπειτα από πολλά έτη που κρύβουμε κάτω από το χαλί τα χρέη μας. Να καθαρίσουμε με τις αμαρτίες μας και να έχουμε έναν δήμο αξιόπιστο καμάρι όλων μας. Ειδικά με τον κ. Βεσυρόπουλο η συζήτηση μας προχώρησε και στην ανάγκη χρηματοδοτικής υποστήριξης συγκεκριμένης μονάδας κλωστοϋφαντουργίας του Δήμου μας, το ζήτημα των αγροτικών καταστροφών, την διαχείριση των ακινήτων και την ανάγκη χρήσης μέρους του Διοικητηρίου (κτίριο της αστυνομίας) από τον Δήμο για τις μελλοντικές ανάγκες της δημοτικής αστυνομίας και άλλων φορέων.
Τέλος, σημαντική ήταν και η συνάντηση μου με διευθυντικά στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου σχετικά με τα θέματα των αγροτών και της οικονομικής υποστήριξης της κλωστοϋφαντουργίας στον δήμο μας.
Αν και δεν είναι άξιο αναφοράς ενημερώνω ότι η μετακίνηση στην Αθήνα έγινε με ιδιωτικό αυτοκίνητο αντιδημάρχου. Με το ίδιο αυτοκίνητο επιστρέψαμε με ασφάλεια πίσω, αφού τόσο πριν όσο και μετά τα τεστ για τον κορονοιό ήταν αρνητικά για όλους μας.
Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την ανάπτυξη του δήμου μας σε όλα τα επίπεδα.