Διέξοδο για τους εισαγωγείς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ζητά ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020 20:21
Διέξοδο για τους εισαγωγείς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ζητά ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Να διευκολύνει τους εισαγωγείς (ιδιώτες και εμπόρους) μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της χώρας, προκειμένου να ολοκληρώσουν απρόσκοπτα την ταξινόμηση των ήδη εισαχθέντων οχημάτων, που κινδυνεύουν με αχρηστία, λόγω της μη έγκαιρης προσαρμογής τους στις διατάξεις του νέου σχετικού νομοθετικού πλαισίου, ζητά από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών ο Αν. Γεν. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Με Ερώτησή του, ο κ. Τσαβδαρίδης υπογραμμίζει ότι με τις νέες διατάξεις οι εισαγωγείς καλούνται, και προκειμένου να εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας μεταχειρισμένου οχήματος, να αναζητούν το δελτίο τεχνικού ελέγχου όχι πια από την εύκολη διαδικασία του ελληνικού ΚΤΕΟ αλλά από την τελευταία χώρα στην οποία το εν λόγω αυτοκίνητο κυκλοφόρησε.

Ο Βουλευτής Ημαθίας τονίζει ότι αυτή τη στιγμή  και εν αναμονή των νέων ερμηνευτικών εγκυκλίων από το Υπουργείο προκειμένου  οι Περιφερειακές Ενότητες να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, υπάρχουν μεταχειρισμένα οχήματα ανά την ελληνική επικράτεια τα οποία καθίσταται αδύνατη η ταξινόμησή τους και κινδυνεύουν με αχρηστία. Καθώς εισήλθαν μετά την έναρξη του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου και χωρίς τα απαραίτητα δελτία τεχνικού έλεγχου της χώρας προέλευσης των οχημάτων σε ισχύ.

Ως εκ τούτου, ο κ. Τσαβδαρίδης επισημαίνει την ανάγκη μετάθεσης του χρόνου εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 53 του Ν. 4663/20 προκειμένου οι εισαγωγείς αφενός να προετοιμαστούν κατάλληλα για τις νέες εισαγωγές αφετέρου να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα η ταξινόμηση των ήδη εισαχθέντων μεταχειρισμένων οχημάτων. Ζητά δε από τον αρμόδιο Υπουργό τη διευκόλυνση της σχετικής διαδικασίας μέσω της δημιουργίας φόρμας αναζήτησης των εν λόγω δελτίων τεχνικών ελέγχων από άλλες χώρες με βάση τον αριθμό πλαισίου του οχήματος.

Αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση είναι η εξής:

 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ

Βουλευτής Ημαθίας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

18-02-2020

 

Προς: 

Τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: «Προσαρμογή των εισαγωγέων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στα διατάξεις του Νόμου 4663/20»

 

Κύριε Υπουργέ,

Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε στους εισαγωγείς (ιδιώτες και εμπόρους) μεταχειρισμένων αυτοκινήτων η εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 53 του Νόμου 4663/20.

Διατάξεις που ορίζουν την υποχρέωσή τους να υποβάλλουν, πέραν των προβλεπόμενων δικαιολογητικών για την έκδοση πινακίδων στα μεταχειρισμένα οχήματα που εισάγουν από χώρες της ΕΕ και δελτία τεχνικού ελέγχου της χώρας προέλευσης σε ισχύ.

Πιο συγκεκριμένα και ενώ με το προηγούμενο πλαίσιο για την έκδοση πινακίδων ξένων αυτοκινήτων προερχομένων από χώρες της ΕΕ απαιτείτο μόνο η πιστοποίηση της τεχνικής επάρκειας του αυτοκινήτου από ελληνικό ΚΤΕΟ, πλέον με το νέο πλαίσιο η διαδικασία αυτή περιπλέκεται.

Και αυτό γιατί πλέον οι εισαγωγείς καλούνται, και προκειμένου να εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας μεταχειρισμένου οχήματος, να αναζητούν το δελτίο τεχνικού ελέγχου όχι πια από την εύκολη διαδικασία του ελληνικού ΚΤΕΟ αλλά από την τελευταία χώρα στην οποία το εν λόγω αυτοκίνητο κυκλοφόρησε.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν ένα μεταχειρισμένο όχημα που ήρθε στην Ελλάδα μέσω π.χ. Βουλγαρίας και είχε ενδιάμεσους εμπορικούς σταθμούς και άλλες χώρες της ΕΕ προηγουμένως και τελευταία χώρα κυκλοφορίας π.χ. την Ιταλία, πριν από 3 χρόνια, το απαιτητό ισχύον δελτίο τεχνικού ελέγχου θα πρέπει να αναζητηθεί από την Ιταλία! Κάτι που συνεπάγεται ότι όχι μόνο το δελτίο μπορεί να μη βρίσκεται πια σε ισχύ αλλά ακόμη και αν βρίσκεται, απαιτείται επιπρόσθετος χρόνος για την μετάφραση των εγγράφων προερχομένων από την αλλοδαπή, μεγεθύνοντας έτσι εντυπωσιακά το κόστος αλλά και τον χρόνο διεκπεραίωσης της όλης διαδικασίας.

Ως εκ τούτου θα ήταν χρήσιμο να εξεταστεί μία παρέμβαση του Υπουργείου που να διασφαλίζει την έγκαιρη προσαρμογή των συγκεκριμένων εισαγωγέων στα προβλεπόμενα του Νόμου χωρίς να τίθεται σε καμία περίπτωση εν αμφιβόλω η επιτευχθείσα διασφάλιση των ίδιων των καταναλωτών αναφορικά με την ποιότητα των εισαγόμενων οχημάτων.

Κατόπιν τούτων και επειδή:

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μεταχειρισμένα οχήματα ανά την ελληνική επικράτεια τα οποία καθίσταται αδύνατη η ταξινόμησή τους και κινδυνεύουν με αχρηστία καθώς εισήλθαν μετά την έναρξη του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου και χωρίς τα απαραίτητα δελτία τεχνικού έλεγχου της χώρας προέλευσης των οχημάτων σε ισχύ

Οι υπηρεσίες μεταφορών των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας αναμένουν τις νέες ερμηνευτικές εγκυκλίους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν με ενιαίο τρόπο το πρόβλημα

Υπάρχει αδήριτη ανάγκη μετάθεσης του χρόνου εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 53 του Ν. 4663/20 προκειμένου οι εισαγωγείς αφενός να προετοιμαστούν κατάλληλα για τις νέες εισαγωγές αφετέρου να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα η ταξινόμηση των ήδη εισαχθέντων μεταχειρισμένων οχημάτων.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1)   Προτίθεστε να διευκολύνετε τους εισαγωγείς προς αυτή την κατεύθυνση;

2)   Σχεδιάζετε τη δημιουργία φόρμας αναζήτησης των εν λόγω δελτίων τεχνικών ελέγχων από άλλες χώρες με βάση τον αριθμό πλαισίου του οχήματος προς διευκόλυνση της διαδικασίας;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

 

Τσαβδαρίδης Λάζαρος

Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ