Χρήστος Μπίντας:ΖΗΤΗΜΑ άμεσης, κατεπείγουσας προτεραιότητας για τη Νάουσα, να ολοκληρωθεί επιτέλους ο δρόμος, που θα τη συνδέσει με την Εγνατία οδό.

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024 20:30
Χρήστος Μπίντας:ΖΗΤΗΜΑ άμεσης, κατεπείγουσας προτεραιότητας για τη Νάουσα, να ολοκληρωθεί επιτέλους ο δρόμος, που θα τη συνδέσει με την Εγνατία οδό.

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

«Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ,
μεγάλα κι υψηλά τριγύρω μας χτίσαμε τείχη.
Και καθόμαστε και απελπιζόμαστε τώρα εδώ.
Άλλο δεν σκεπτόμαστε: τον νουν μας τρώγει αυτή η τύχη·
διότι πράγματα πολλά έξω να κάμωμεν είχομεν.
Α, όταν έκτιζαν τα τείχη, πώς να μην προσέξωμεν.
Αλλά δεν ακούσαμε ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον.
Ανεπαισθήτως μας έκλεισαν από τον κόσμον έξω»
(Κ. Π. Καβάφης, «Τείχη» -παράφραση)

ΖΗΤΗΜΑ άμεσης, κατεπείγουσας προτεραιότητας, για τη Νάουσα, να ακούσει επιτέλους τον κρότο των κτιστών που κτίζουν τείχη γύρω της και την απομονώνουν από τον έξω κόσμο.
ΖΉΤΗΜΑ άμεσης, κατεπείγουσας προτεραιότητας, για τη Νάουσα, να γκρεμίσει τα μεγάλα και υψηλά τείχη, που κάποιοι χτίζουν γύρω της, υπηρετώντας τα μικροσυμφέροντά τους και καταστρατηγώντας το δικό της ζωτικό συμφέρον.
ΖΗΤΗΜΑ άμεσης προτεραιότητας, για τη Νάουσα, να σταματήσει να κλαίει τη μοίρα της και να τα βάζει με την τύχη της. Να πάρει επιτέλους τις τύχες της στα χέρια της!
ΖΗΤΗΜΑ άμεσης, κατεπείγουσας προτεραιότητας, για τη Νάουσα, να σταθεί στο ύψος του ιστορικού της ονόματος και του ιστορικού της ρόλου στην περιοχή και να διεκδικήσει τα αυτονόητα δικαιώματά της, που καταστρατηγούνται από τους πολιτικούς και τους παράγοντες της Κεντρικής και της Περιφερειακής Διοίκησης, που ελάχιστα έως καθόλου στέκονται στο ύψος του θεσμικού τους ρόλου.
ΖΗΤΗΜΑ άμεσης, κατεπείγουσας προτεραιότητας, για τη Νάουσα, να διεκδικήσει το δικαίωμα ύπαρξης.
ΖΗΤΗΜΑ άμεσης, κατεπείγουσας προτεραιότητας για τη Νάουσα να συνειδητοποιήσει την τραγικότητα της κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει και να αποδυθεί σε υπέρ πάντων αγώνα, για να την ανατρέψει.
ΖΗΤΗΜΑ άμεσης, κατεπείγουσας προτεραιότητας, για τη Νάουσα, να αποκτήσει άμεση κεντρική πρόσβαση, εδώ και τώρα, στην κεντρική οδική αρτηρία της Ελλάδας, μέσω ανάλογης κεντρικής οδού και όχι μέσω παρακαμπτήριων επαρχιακών δρόμων της δεκαετίας του ’60 και του ’70, που της προκαλούν συμφόρηση και θάνατο από ασφυξία.
ΖΗΤΗΜΑ άμεσης, κατεπείγουσας προτεραιότητας, για τη Νάουσα, να αντιπαρατεθεί με τα μικροσυμφέροντα της γειτονικής Βέροιας -και της κάθε Βέροιας- που την αποκλείουν από τον έξω κόσμο και την καταδικάζουν σε θάνατο από μαρασμό.
ΖΗΤΗΜΑ άμεσης, κατεπείγουσας προτεραιότητας για τη Νάουσα, να ολοκληρωθεί επιτέλους ο δρόμος, που θα τη συνδέσει με την Εγνατία οδό.
ΖΗΤΗΜΑ άμεσης, κατεπείγουσας προτεραιότητας, για τους Ναουσαίους, να συστρατευτούν όλοι σε κοινό ανένδοτο αγώνα ενδυνάμωσης της φωνής της πόλης τους, ώστε να ακουστεί βροντερή, μέχρι τα γραφεία των μανδαρίνων (κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών), που επί χρόνια κωφεύουν συστηματικά.
ΖΗΤΗΜΑ άμεσης, κατεπείγουσας προτεραιότητας, για όλους τους δημότες της Νάουσας, να ενταχθούν στις τάξεις της «ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ» που συστάθηκε με πρωτοβουλία ανήσυχων συμπολιτών μας, γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό: Να ολοκληρωθεί ο δρόμος που θα κουμπώσει με την Εγνατία, ώστε να καταστεί πνεύμονας οικονομικής ανάπτυξης του τόπου μας. Να ανακτηθεί η αξιοπρέπεια και ο αυτοσεβασμός των δημοτών της Νάουσας, πού για να φτάσουν στην Εγνατία είναι υποχρεωμένοι να υποστούν τις άθλιες, ψυχοφθόρες, θανατηφόρες, πολλές φορές, οδικές συνθήκες του επαρχιακού δρόμου Πατρίδα –Βέροια –Εγνατία. Να σταματήσει να αποτελεί εμπόδιο για την πρόσβαση των Ναουσαίων στην Εγνατία, η Βέροια. Να σταθούν στο ύψος του θεσμικού τους ρόλου αναλαμβάνοντας πλήρως τις ευθύνες τους ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας.
Ο ΚΟΜΠΟΣ έφτασε στο χτένι! Όχι άλλη καθυστέρηση, όχι άλλη αναμονή, όχι άλλη ταλαιπωρία, όχι άλλες ανθρωποθυσίες, όχι άλλη απομόνωση! Εδώ και τώρα, να γίνει ο δρόμος!
ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, για να βρει η Νάουσα τον δρόμο της. Η Νάουσα βγαίνει στο δρόμο, για να βρει τον δρόμο της.
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ!

ΥΓ: Ας με συγχωρήσει ο Καβάφης, για την βάρβαρη παράφραση των «Τειχών» του.