Χωρίς κρούσμα κορωνοϊού Ημαθία και Πέλλα

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020 16:54
Χωρίς κρούσμα κορωνοϊού Ημαθία και Πέλλα

Σε τουλάχιστον 28 περιφερειακές ενότητες της χώρας υπάρχουν, πλέον, επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με την τελευταία ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ (22/3/2020), οι περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας στις οποίες έχουν ανιχνευθεί επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού είναι οι εξής:

 
xartis2



Ο χάρτης με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα διαμορφώνεται ως εξής:

xartis1



Με βάση τα στοιχεία αυτά, οι νομοί στους οποίους δεν έχει, μέχρι στιγμής, ανιχνευθεί κρούσμα κορωνοϊού είναι: Ροδόπης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Χαλκιδικής, Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Γρεβενών, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Πρέβεζας, Καρδίτσας, Ευρυτανίας, Αιτωλοακαρνανίας, Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Κορινθίας, Χίου, Σάμου, Κυκλάδων, Χανίων, Ρεθύμνου.

Ο κρίσιμος Απρίλιος

Η επέλαση του κορωνοϊού, ιδίως την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα δοκιμάζει την αντοχή του συστήματος υγείας. Το ουσιαστικό αλλά και ψυχολογικό φράγμα των 500 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει πλέον «σπάσει» (έχουν επιβεβαιωθεί 129 κρούσματα τις τελευταίες δύο ημέρες) καθώς και εκείνο των 100 ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας (πλέον βρίσκονται στα νοσοκομεία 124 ασθενείς), ενώ μεσα σε ένα 24ωρο σχεδόν διπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, από 18 έφτασαν τους 34. Στις ΜΕΘ, τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και τις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων νοσηλεύονται περίπου 60 ασθενείς.

Οι αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές συνεχίζουν με εντατικό ρυθμό την προετοιμασία τους για τη μάχη, «γιατί πρόκειται για μία πραγματική μάχη, όχι για μια άσκηση ετοιμότητας, όπως λανθασμένα πολλοί νομίζουν», όπως επισήμανε την περασμένη Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς.

Ζητούμενο των αρμοδίων, τόσο των επιστημόνων που εισηγούνται τα μέτρα όσο και της κυβέρνησης που τα θέτει σε ισχύ, είναι στις αρχές Απριλίου η εξάπλωση του κορωνοϊού να έχει περιοριστεί, όπως αυτό θα αποτυπώνεται στα διαθέσιμα εκείνο το διάστημα στοιχεία για τα κρούσματα.

Όπως έχουν επαναλάβει σε όλους τους τόνους οι επιστήμονες και οι αρμόδιοι υπουργοί και ο πρωθυπουργός, αυτό που βλέπουμε και διαχειριζόμαστε τώρα όσον αφορά τα σοβαρά κρούσματα αντικατοπτρίζει ό,τι γινόταν σε σχέση με την κυκλοφορία του ιού περίπου δέκα ημέρες νωρίτερα. Συνεπώς, η υπεύθυνη συμπεριφορά και η πειθαρχία που θα επιδείξουν τις επόμενες δέκα ημέρες οι πολίτες θα καθορίσουν και τα κρούσματα που θα καταγραφούν μέσα στον Απρίλιο.

Θα καθορίσουν, δηλαδή, στη γλώσσα των αριθμών πόσοι ηλικιωμένοι και πόσοι χρονίως πάσχοντες -χωρίς να μπορούν φυσικά να αποκλειστούν οι άνθρωποι παραγωγικής ηλικίας- θα εκτεθούν στον κορωνοϊό και θα νοσήσουν, πόσοι θα νοσηλευτούν με επιπλοκές ή μη, πόσοι θα καταλήξουν όπως επίσης θα καθορίσουν και το φορτίο που θα σηκώσουν οι επαγγελματίες υγείας μέσα στα νοσοκομεία.

Οι ειδικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να νοσήσει σοβαρά μεγάλος αριθμός ανθρώπων μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στον ρόλο του το ΕΣΥ. Το «ιδανικό» σενάριο που θέλουν να εκτυλιχθεί είναι να απλωθούν τα κρούσματα μέσα στον χρόνο, μέχρι και τον Μάιο.