Χαρίτων Τομπουλίδης: Ο ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ Η ΣΕΛΗΝΗ

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021 11:48
Χαρίτων Τομπουλίδης: Ο ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ Η ΣΕΛΗΝΗ
 
Δυο ιστορίες θα σας πω για το ζευγάρι ήλιος-Σελήνη. Στην πρώτη είναι αδέρφια. Στην δεύτερη εραστές.
1. Ο ήλιος και η Σελήνη είναι αδερφάκια που δε μας αφήνουν στο σκοτάδι. Είναι φωτοδότες μας. Δε μας αφήνουν ποτέ χωρίς φως. Όταν ο ένας κρύβεται βγαίνει η άλλη. Και όταν κρύβεται η άλλη βγαίνει ο ήλιος. Συμπληρωματικά δουλεύουν. Όταν ο ένας κάνει μεγάλη βόλτα στον ουράνιο θόλο, η άλλη κάνει μικρή. Και όταν η άλλη κάνει μικρή, ο άλλος κάνει μεγάλη. Μεγάλη βόλτα ο ήλιος στον ουρανό, το καλοκαίρι για μας τους Βόρειους και χειμώνα για τους Νότιους (αν η Υδρόγειος δεν είναι επίπεδη!!!!), μικρή βόλτα η Σελήνη και χαμηλά στον ορίζοντα. Μεγάλη η βόλτα της Σελήνης το χειμώνα για μας τους Βόρειους και μικρή για τους Νότιους το καλοκαίρι, μικρή για τον ήλιο. Συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο. Και αυτά γίνονται ορατά για τους κατοίκους των μέσων γεωγραφικών χώρων και των πολικών. Για τους κατοίκους του ισημερινού, δίκαιη η μοιρασιά. Δώδεκα ώρες για τον ένα και δώδεκα ώρες για τον άλλο. Όλα αυτά φυσικά εικονικά, άλλη είναι η πραγματικότητα.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι η τροχιά της Σελήνης δεν είναι κυκλική αλλά ελλειπτική, με τη Γη στη μία εστία της έλλειψης. Η Σελήνη κάνει μια πολύπλοκη κίνηση γύρω από τη Γη και συγχρόνως γύρω από τον ήλιο και οι θέσεις του φωτοδότη, ήλιου και της Γης και της Σελήνης καθορίζουν την εμφάνισή της στον ουράνιο θόλο, δηλαδή αν είναι νέα Σελήνη, αν είναι μισοφέγγαρο ή αν είναι πανσέληνος. Οι ικέτες της γνωρίζουν ότι φαινομενικά μόνο, «ταξιδεύει» κάθε βράδυ από τα δυτικά προς τα ανατολικά και ότι κάνει ένα φαινόμενο κύκλο στον ουράνιο θόλο. Επίσης ξέρουν ότι η Σελήνη δεν έχει δικό της φως αλλά αντανακλά το φως του ήλιου. Όταν δε η ανατολή της συμπίπτει με την έξοδο των ανθρώπων στους θερινούς μήνες και φαίνεται πορτοκαλή στον ορίζοντα και δεν «ανεβαίνει» ψηλά στον ορίζοντα, αλλά πάντα βρίσκεται μπροστά στα μάτια τους, τότε την υμνούν, γιατί όπως είπαμε ο άνθρωπος είναι ερωτικός και ρομαντικός και η λάμψη αυτή της πανσελήνου πυρπολεί τις ηδονές και τους έρωτές του. Γι’ αυτό ίσως και η δεύτερη ιστορία τους. Η ερωτική.
2. Θα 'θελα να σας διηγηθώ μια αρχαία ιστορία για κάποιο λόγο σας καλό να γίνει η αφορμή όχι για τίποτε ήρωες που φάγαν τα θηρία, μα κάτι απλό και πλούσιο μαζί. Κι είναι ιστορία έρωτα και μανιασμένου πάθους τέτοιου που δεν εγνώρισε η ανθρώπινη φυλή μα το παράφορο αίσθημα μέγα θεωρείται λάθος αν δεν το συνοδεύει η λογική. Ήλιο τον νέο λέγανε, τη νεαρά Σελήνη που μυθική είχε ομορφιά, μα η κοινωνία τον έρωτα ν' ανθίσει δεν αφήνει κι όλοι να τους χωρίσουνε βαλθήκανε με βια. Της νύφης πιάνουν τους γονιούς και του γαμπρού το σόι, τους βάλαν λόγια φθονερά για τους δυο εραστές, ο Ήλιος λέει δε θα 'κανε για το αρχοντολόι για του σπιτιού η Σελήνη τις δουλειές. Μα ο θεός ο σπλαχνικός τ' άδικο δεν αφήνει κι απάλλαξε τους νέους απ' τα ανθρώπινα δεσμά, άστρο τον Ήλιο έκανε, φεγγάρι τη Σελήνη, θαρρώ πως ειν' ακόμα εκεί ψηλά. Και συναντιούνται στα κλεφτά λίγο μετά τη δύση για ένα φιλί στα πεταχτά, μα ο Ήλιος βλέπεις δεν μπορεί μόνη να την αφήσει κι ολονυχτίς φωτίζει την ξανθή της ομορφιά.
Πάντα τους λατρεύουμε σαν φωτοδότες.