Χάρη στον Τάκη Μπάιτση, την τιμητική της έχει η Νάουσα, στην έκθεση  'ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: Μακεδονία' στη Βέροια

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021 09:57
Χάρη στον Τάκη Μπάιτση, την τιμητική της έχει η Νάουσα, στην έκθεση  'ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: Μακεδονία' στη Βέροια

Την τιμητική της έχει η  Νάουσα χάρη στα εκθέματα του Τάκη Μπάιτση, στην  «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: Μακεδονία», που διοργανώνει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ) και η  ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας και εγκαινιάστηκε χθες Κυριακή στον Χώρο Τεχνών Βέροιας.

Η έκθεση εντάσσεται στο επετειακό πρόγραμμα του ΕΙΜ, το  οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η έκθεση ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: Μακεδονία» αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος που έχει καταρτίσει η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρία της Ελλάδος και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο για να τιμήσουν την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της επανάστασης του 1821.

Το πρόγραμμα έχει πανελλήνια εμβέλεια και επιδιώκει να αναδείξει τις ιδέες, τις αιτίες, τα πρόσωπα, τα γεγονότα και τα αποτελέσματα του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μέσα από συγκρούσεις και συνθέσεις διαφορετικών συμφερόντων και παραδόσεων. Εκτός από την κεντρική έκθεση στην Αθήνα διοργανώνονται  εκθέσεις σε δέκα πόλεις της περιφέρειας, ανάμεσα τους και η Βέροια, η μοναδική συμμετέχουσα πόλη στην Κεντροδυτική Μακεδονία.

Οι εκθέσεις «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21» επανασυστήνουν στην κοινωνία των πολιτών το γεγονός της επανάστασης. Γεγονός όχι μόνο εθνικής σημασίας αλλά ευρύτερης Ευρωπαϊκής, καθώς οδήγησε στην δημιουργία του πρώτου εθνικού και ανεξάρτητου κυρίαρχου κράτους στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Παρουσιάζουν στο ευρύτερο κοινό τους μοναδικούς θησαυρούς της Ιστορική και Εθνολογική Εταιρία της Ελλάδος και του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, επανασυστήνοντάς το.

Τα εκθέματα περιλαμβάνουν αυθεντικά κειμήλια του Αγώνα, προσωπικά αντικείμενα των πρωταγωνιστών, τα όπλα τους, προσωπογραφίες, ιστορικά έγγραφα, κι άλλα αρχειακά τεκμήρια, πολλές φορές ανέκδοτα και πρωτοεμφανιζόμενα δημοσίως.

Οι περιφερειακές δορυφορικές εκθέσεις, δίνουν ιδιαίτερο βάρος στις κατά τόπους συνθήκες του αγώνα, στα επιτόπια γεγονότα, στους ντόπιους αγωνιστές.

Η έκθεση ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: Μακεδονία» εστιάζει στη μεγάλη συμβολή των Μακεδόνων, τόσο στην πνευματική προετοιμασία του αγώνα, όσο και στον ξεσηκωμό αυτόν καθ’ εαυτόν.

Στην συγκεκριμένη έκθεση συνεργάστηκαν με την ΚΕΠΑ, ο συλλέκτης Τάκης Μπάιτσης και η Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, εμπλουτίζοντάς την με όπλα και ενδυμασίες Μακεδόνων αγωνιστών, αλλά και με σπάνιες εκδόσεις Ελλήνων λογίων της εποχής του Διαφωτισμού.

Χαιρετισμό απηύθυναν:Εκπρόσωπος του Μητροπολίτη μας, ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλος, οι βουλευτές κ.κ. Τσαβδαρίδης και  Τόλκας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ.  Καλαϊτζίδης, οι δήμαρχοι Βέροιας και Νάουσας κ.κ.  Βοργιαζίδης και Καρανικόλας, ο  κ. Μπάϊτσης κ.α 

Ακολούθησε ξενάγηση στην έκθεση από τις επιμελήτριες της έκθεσης Νικολέττα Ζυγούρη και Αγγέλα Βιδάλη.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν και η αντιδήμαρχος Νάουσας κα Μπαλτατζίδου και η π΄ροεδρος του Ν.Π. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης κα Αραμπατζή. 
 
O Δήμαρχος κ. Καρανικόλας αναφέρει τα εξής : Στην έκθεση συμμετέχει και ο αγαπητός Τάκης Μπάιτσης με πλήθος εκθεμάτων από την προσωπική του συλλογή.
Η Επανάσταση στη Μακεδονία υπήρξε μία από τις κύριες συνιστώσες του αγώνα αν και δεν έχει ερευνηθεί σε βάθος. Βέβαια, η Φιλική Εταιρεία είχε αναπτύξει ένα δίκτυο στελεχών της στην Μακεδονία, το οποίο προετοίμασε την Επανάσταση στην περιοχή. Για περίπου δύο χρόνια, από την άνοιξη του 1821 έως τα τέλη του 1822, οι Μακεδόνες επαναστάτησαν για να αποτινάξουν την οθωμανική κυριαρχία. Οι επαναστάσεις στη Χαλκιδική, στον Όλυμπο, στη Νάουσα και στη δυτική Μακεδονία ήταν ορισμένα μόνο γεγονότα του εθνικού ξεσηκωμού στα εδάφη της Μακεδονίας. Πρόκριτοι και έμποροι, προσωπικότητες, όπως ο Εμμανουήλ Παπάς, ο Τσάμης Καρατάσος, ο Αγγελής Γάτσος, ο Νικόλας Κασομούλης και ο Ζαφειράκης Λογοθέτης, συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της εθνικής εποποιίας.
Διακόσια χρόνια μετά το 1821, συνειδητοποιούμε ότι η ελληνική επανάσταση διεκδικεί μια δυναμική θέση στα κινήματα της εποχής που διαμόρφωσαν τον παγκόσμιο χάρτη σύμφωνα με την Αρχή της αυτοδιάθεσης των Λαών. Στην έκθεση παρουσιάζονται σχέδια από αρχοντικά της Μακεδονίας, τεκμήρια και εκδόσεις λογίων Μακεδόνων, αντικείμενα από αγωνιστές της επανάστασης, αναδεικνύοντας την πνευματική και οικονομική άνθηση που προηγήθηκε της Ελληνικής Επανάστασης.
Αντικείμενα όπως είναι το χειρόγραφο ημερολόγιο του Νικολάου Κασομούλη, οι επιστολές του Τσάμη Καρατάσου και άλλων Μακεδόνων αγωνιστών εκτίθενται επίσης, μερικά για πρώτη φορά.
Επίσης, τα όπλα πρωταγωνιστών του Αγώνα όπως του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη και του Γεωργίου Καραϊσκάκη, σε συνδυασμό με ψηφιακές αναπαραστάσεις παρουσιάζονται ως τα αντικείμενα της εθνεγερσίας που αποκτούν την δική τους φωνή δίνοντας μορφή στον αγώνα των προγόνων μας. Προφανώς η επανάσταση στην Νάουσα έχει την τιμητική της μέσα από τα εκθέματα που χάρη στον κ Μπάιτση διασώζονται μέχρι σήμερα".