Χαρδαλιάς: Tέλος η μάσκα από αύριο στους εξωτερικούς χώρους. Χωρίς απαγόρευση κυκλοφορίας από τη Δευτέρα

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021 19:13
Χαρδαλιάς: Tέλος η μάσκα από αύριο στους εξωτερικούς χώρους. Χωρίς απαγόρευση κυκλοφορίας από τη Δευτέρα

Το τέλος της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς  κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας το απόγευμα της Τετάρτης (23/06).

«Η συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας συνεχίζει να βελτιώνεται. Γεγονός που επιτρέπει να προχωρήσουμε σε περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός από αύριο στις 05:00 θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους αλλά όχι στους εξωτερικούς και σε σημεία που δεν υπάρχει συνωστισμός.

Επίσης, από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου στις 05:00 αίρεται το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας όπως και η υποχρέωση διενέργειας self test στους πλήρως εμβολιασμένους.

Αναλυτικά από τη Δευτέρα 25 Ιουνίου ισχύουν τα εξής:

  • Εξαιρούνται από τη διενέργεια των self test οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι και αθλούμενοι, 15 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
  • Αίρεται το μέτρο του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας
  • Στην εστίαση θα επιτρέπονται μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι
  • Στις δεξιώσεις στους εξωτερικούς χώρους το όριο των ατόμων θα ανέβει στα 300 άτομα
  • Στις οργανωμένες πλαζ το όριο ατόμων «ανεβαίνει» στα 120 άτομα ανά 1.400 τμ παραλίας
  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι, υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία
  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι, υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) δύναται επίσης να επανέλθουν στην εργασίας τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό. 
  • Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εξυπηρέτηση του κοινού συστήνεται να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον παρατηρούνται ουρές