ΧΑΡ. ΤΟΜΠΟΥΛΙΔΗΣ: ΟΙ ΠΕΡΣΕΙΔΕΣ.

Τρίτη 9 Αυγούστου 2022 13:33
ΧΑΡ. ΤΟΜΠΟΥΛΙΔΗΣ: ΟΙ ΠΕΡΣΕΙΔΕΣ.
Οι θερινές Περσείδες άρχισαν να μας επισκέπτονται. Οι Περσείδες και η πανσέληνος του Αυγούστου «διαφημίζονται» πολύ, χωρίς να είναι τίποτε το μοναδικό. Βροχές μετεώρων έχουμε συνέχεια όλο το χρόνο και καλύτερα να μην έχουμε πολλές προσδοκίες γιατί μπορεί να απογοητευτούμε. Έτσι, αφού κι εγώ διαψεύστηκα μερικές φορές, δεν στήνομαι με τις ώρες να δω τις Περσείδες. Βέβαια υπήρξαν και στιγμές που με μάγεψαν και μετρούσαμε ποιος θα δει περισσότερες, αλλά όχι και να χάνουμε τον ύπνο μας με προσδοκίες που δεν πραγματοποιούνται. Χωρίς να τις περιμένεις τις Περσείδες είναι πιο όμορφες.
Και αρχίστε από τώρα γιατί εγώ τις είδα. Για όσους ξενυχτήσουν την Πέμπτη και την Παρασκευή , αλλά και όλους τους άλλους, περιπατητές, τουρίστες, θιασώτες του ουράνιου θόλου καλή τύχη και κάντε και καμιά καλή ευχή. Που ξέρετε, μπορεί να πραγματοποιηθεί.
Εφέτος δεν θα είναι καλή η χρονιά γιατί η Σελήνη θα είναι Πανσέληνος. Η κορύφωση θα είναι την Παρασκεύη στις 12 που πολλοί ίσως θα βρίσκονται σε αρχαιολογικούς χώρους να παρακολουθούν κάτι καλλιτεχνικό και την τεμπέλα τη Σελήνη που σαν Πανσέληνος θα θέλει να σώσει κάτι από την ομορφιά της χαμηλά στον ορίζοντα και για τις λίγες ώρες της εμφάνισής της. Αρκετή όμως για να κρύψει με τη λάμψη της λίγες από τις Περσείδες που θα τύχει να μαζέψει η Υδρόγειός μας. Αν όμως ξυπνήστε το πρωί της Παρασκευής, χωρίς Σελήνη και ήλιο φυσικά, ίσως δείτε περισσότερες.
Τα μετέωρα είναι κατάλοιπα κομητών, που όταν το σκουπιδιάρικο η Υδρόγειος περνά από την περιοχή τους τα μαζεύει και τα «καίει» με την ατμόσφαιρά της. Έτσι και οι Περσείδες δεν είναι τίποτε άλλο από τα «σκουπίδια» που άφησε πίσω του ο κομήτης 109P/Swift-Tuttle. Ένας κομήτης με περίοδο 133 χρόνια και διάμετρο πυρήνα γύρω στα 26 χιλιόμετρα.
Η ιστορία των κομητών είναι η απεικόνιση της ιστορίας του ανθρώπου πάνω στη Γη. Ο άνθρωπός γεννήθηκε σε ένα όμορφο, αλλά βίαιο συγχρόνως, Σύμπαν, σε πλήρη αρμονία, και αυτός το έβλεπε και το θαύμαζε. Όταν ξαφνικά «εμφανίσθηκαν» οι κομήτες πάνω στον ουράνιο θόλο, χάλασαν την αρμονία του νυχτερινού ουρανού και ο άνθρωπός νόμισε ότι ο Θεός θέλει να τον τιμωρήσει για κάτι κακό που έκανε. Δεν υπάρχει κανένα άλλο ουράνιο σώμα που όλοι οι λαοί του κόσμου να το θεωρούν, ομόφωνα, σαν φορέα κακών πραγμάτων. Οι καημένοι οι κομήτες βάζουν τα καλά τους για να εμφανισθούν στους ανθρώπους και εμείς τους φοβόμαστε.
Η λέξη «καταστροφή» πολύ πιθανόν να προέρχεται από τις λέξεις «κάτω» και «αστήρ». Όταν δηλαδή οι άνθρωποι έβλεπαν αστέρια να πέφτουν, έλεγαν ότι φέρνουν καταστροφές. Σήμερα είναι οι ίδιοι φορείς καταστροφών και τις βιώνουμε καθημερινά και περισσότερο τα καλοκαίρια. Τα κατάλοιπα των κομητών, τα μετέωρα, όταν η Γη τα έλκει με τη βαρύτητά της και περνούν μέσα από την πυκνή ατμόσφαιρά της καίγονται λόγω τριβής. Οι άνθρωποι όμως. τα θεωρούσαν αστέρια που πέφτουν, φορείς καταστροφών, και γι’ αυτό έλεγαν να κάνεις καμιά ευχή, μπας και πιάσει και γλυτώσουμε την καταστροφή. Φυσικά αν το μετέωρο ή η βολίδα, είναι ανθεκτικό και πυκνό και μεγάλο, μπορεί να καταστρέψει τεράστιες περιοχές και να έχει τρομακτικές επιπτώσεις για τη χλωρίδα, την πανίδα, αλλά και την υδρόσφαιρα και την ατμόσφαιρα. Η ύπαρξή μας εξάλλου πάνω στη Γη οφείλεται σε μια τέτοια πτώση μετεωρίτη πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια, που επέφερε την εξαφάνιση των κυριάρχων τότε της Γης, των δεινοσαύρων. Αν δεν έφερνε τις τεράστιες καταστροφές στα οικοσυστήματα της Γης αμφιβάλλω αν υπήρχαμε εμείς σήμερα να γνωρίζουμε ότι οφείλουμε την ύπαρξή μας στην πτώση μετεωριτών. Κι αυτό εξάλλου το μάθαμε πριν περίπου 40 χρόνια που ο ερευνητής Λουίς Αλβαρέζ με τον γιο του και άλλους επιστήμονες μας το παρουσίασαν τεκμηριωμένο.
Γι’ αυτό κάντε καμιά ευχή τις ημέρες αυτές που καιγόμαστε.