Αθήνα – Θεσσαλονίκη με τρένο σε 3 ώρες και 15 λεπτά ΕΡΓΟΣΕ: Έπεσαν οι υπογραφές για την αναβάθμιση της γραμμής Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Προμαχώνας

Τρίτη 30 Μαρτίου 2021 20:10
Αθήνα – Θεσσαλονίκη με τρένο σε 3 ώρες και 15 λεπτά ΕΡΓΟΣΕ: Έπεσαν οι υπογραφές για την αναβάθμιση της γραμμής Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Προμαχώνας

Έπεσαν οι υπογραφές για τη σύμβαση προϋπολογισμού 13,3 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση των έργων αναβάθμισης του σιδηροδρομικού άξονα  Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας.

Με την ολοκλήρωση των έργων ο χρόνος της διαδρομής  Αθήνα-Θεσ/νίκη  με τρένο θα μειωθεί στις 3 ώρες και 15 λεπτά. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της EΡΓΟΣΕ , ενέκρινε χθες την υπογραφή της σύμβασης με την οποία επιταχύνεται η ολοκλήρωση του έργου «Ανάταξη και Αναβάθμιση του συστήματος Σηματοδότησης- Τηλεδιοίκησης και Αντικατάστασης 70 Αλλαγών Τροχιάς Σε Εντοπισμένα Τμήματα του Άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας» Α.Σ 717 (πλην τμήματος Τιθορέα – Δομοκός).

Τονίζεται πως με την εν λόγω έγκριση, που ακολούθησε αυτής του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κλείνει ο κύκλος των διοικητικών διαδικασιών, ώστε να υλοποιηθούν οι απαραίτητες επιπλέον εργασίες για την ασφαλή και άρτια ολοκλήρωση του έργου.

Σημειώνεται ότι, από τις 22 Ιανουαρίου 2021 το Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ είχε εγκρίνει παράταση της διάρκειας του έργου κατά 16 μήνες, καθώς κατά το στάδιο υλοποίησης προέκυψαν ανάγκες επιπλέον εργασιών για την ολοκλήρωση του.

Οι εργασίες αυτές ανατυπώνονται στην σύμβαση η υπογραφή της οποίας εγκρίθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση και ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται στο ποσό των 13.320.240,00 ευρώ. Ο αρχικός συμβατικός προϋπολογισμός του έργου είναι 41,3 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνεται πως ο αρχικός συμβατικός προϋπολογισμός του έργου είναι 41,3 εκατ. ευρώ (μετά την έκπτωση) και εκτελείται από την Κοινοπραξία ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ-ALSTOM TRANSPORT SA. Η σύμβαση υπεγράφη το Σεπτέμβριο του 2014 και μέχρι σήμερα έχει εκτελεστεί επιτυχώς το 85% του αντικειμένου.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς και από εθνικούς πόρους.

Η εν λόγω σύμβαση (717) έχει άμεση διεπαφή με τη σύμβαση προμήθειας (10005) η οποία αφορά την εγκατάσταση του ETCS (European Control Train System) στα αντίστοιχα τμήματα. Η ολοκλήρωση των έργων θα έχει ως αποτέλεσμα στην σημαντική ενίσχυση της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μετακινήσεων σε εμπορικά και επιβατικά δρομολόγια, ενώ ο χρόνος της διαδρομής στο σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη, θα μειωθεί σε 3:15′ από 3:57′ που είναι σήμερα.

Share |