Άρθρο στην εφημερίδα Τα Νέα:Τα αιολικά πάρκα ενισχύουν την ελληνική κοινωνία

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022 13:59
Άρθρο στην εφημερίδα Τα Νέα:Τα αιολικά πάρκα ενισχύουν την ελληνική κοινωνία

Η Ευρώπη επιχειρεί να αναδιαμορφώσει την ενεργειακή της στρατηγική ώστε να ανεξαρτητοποιηθεί από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα που πυροδότησαν την ενεργειακή κρίση και πλήττουν τους καταναλωτές

Βασικός πυλώνας της νέας στρατηγικής της Ευρώπης αποτελούν οι ανανεώσιμες. Για αυτό, στις αρχές Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε έναν επείγοντα Κανονισμό έκτακτης ανάγκης με μέτρα για την επιτάχυνση των ανανεώσιμων. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταρχικό ρόλο σε αυτή τη στρατηγική, με την άπλετη ηλιοφάνεια και τους δυνατούς ανέμους που διαθέτει. Οι Α.Π.Ε και πιο συγκεκριμένα τα αιολικά πάρκα, συνεισφέρουν ταυτόχρονα στην αντιμετώπιση και της ενεργειακής και της  κλιματικής κρίσης. Συμβάλουν παράλληλα στην ανάπτυξη με το φθηνό κόστος ενέργειας και την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών. 

Με ποιον τρόπο τα Αιολικά Πάρκα ωφελούν την ελληνική κοινωνία

  • Φθηνό και σταθερό κόστος ενέργειας: Με βάση τα στοιχεία της ΡΑΕ για το κόστος των ορυκτών καυσίμων στον καταναλωτή για το πεντάμηνο Ιούλιος – Νοέμβριος 2022Τα νέα αιολικά πάρκα παράγουν 7 φορές πιο φθηνό ηλεκτρισμό από τo φυσικό αέριο και 3,5 φορές φθηνότερο από το λιγνίτη. Εκτός από χαμηλό, το συνολικό κόστος του ρεύματος από τα αιολικά πάρκα παραμένει σταθερό σε όλες τις δεκαετίες της ζωής τους. Αυτό συμβαίνει διότι εξαρτάται μόνο από το αρχικό κόστος κατασκευής τους που έχει καταβληθεί εξ αρχής και δεν επηρεάζεται από τις διεθνείς διακυμάνσεις των τιμών των καυσίμων, αφού ο άνεμος είναι δωρεάν. Το χαμηλό και σταθερό κόστος ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
  • Συμβάλλοντας στην περιφερειακή ανάπτυξη: Τα αιολικά πάρκα είναι μια αποκεντρωμένη μορφή παραγωγής ενέργειας. Αναπτύσσονται στην ελληνική επαρχία και συμβάλλουν σημαντικά στη διάχυση της ανάπτυξης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Πιο συγκεκριμένα τα αιολικά πάρκα που λειτουργούσαν το 2020 στην Ελλάδα, δημιούργησαν 1,6 θέσεις εργασίας ανά εγκατεστημένο MW, αναλογικά περισσότερες από άλλους κλάδους ηλεκτροπαραγωγήςΕπιπλέον, το ειδικό τέλος (3%) που παρακρατείται από τα ακαθάριστα έσοδα των αιολικών πάρκων αποδίδεται στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για εκτέλεση τοπικών αναπτυξιακών έργων και στους οικιακούς καταναλωτές για την περαιτέρω μείωση των λογαριασμών ρεύματος.
  • Προσφέροντας ενεργειακή ανεξαρτησία: Η αιολική ενέργεια είναι παράγοντας γεωπολιτικής ισχύος, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή μας, διότι μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης. Στη δεδομένη ενεργειακή κρίση, χωρίς αιολικά πάρκα η Ελλάδα θα χρειαζόταν 34% περισσότερο εισαγόμενο φυσικό αέριο κάθε χρόνο. Με τιμές 200 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, αυτό αντιστοιχεί σε ετήσιο κόστος 4,8 δις ευρώ.