Αντόνιο Γκουτέρες, Γ.Γ. ΟΗΕ: Ο κόσμος μας φλέγεται. Χρειαζόμαστε μια επανάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022 11:29
Αντόνιο Γκουτέρες, Γ.Γ. ΟΗΕ: Ο κόσμος μας φλέγεται. Χρειαζόμαστε μια επανάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Ένα σημαντικό άρθρο γνώμης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την κλιματική κρίση δημοσίευσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στο ΒΗΜΑ της Κυριακής 10/7/2022. Το άρθρο έχει τίτλο «Ο κόσμος μας φλέγεται. Χρειαζόμαστε μια επανάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

Τα βασικά μηνύματα του Γενικού Γραμματέα είναι:

  • Ο κόσμος μας αντιμετωπίζει ένα κλιματικό χάος
  • Τα ορυκτά καύσιμα είναι η αιτία της κλιματικής κρίσης.
  • Οι κυβερνήσεις όμως συνεχίζουν να μοιράζουν δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις για άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο - περίπου 11 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ κάθε λεπτό που περνάει.
  • Ο μόνος δρόμος προς την ενεργειακή ασφάλεια, τις σταθερές τιμές ενέργειας, την ευημερία και έναν βιώσιμο πλανήτη είναι η επιτάχυνση της μετάβασης προς τις Α.Π.Ε.
  • Η απάντηση βρίσκεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας διότι φέρνουν ένα τριπλό κέρδος για την προστασία του κλίματος, για την ενεργειακή ασφάλεια και για την διασφάλιση φθηνής και καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας στους ανθρώπους.

Πιο αναλυτικά, στο άρθρο του ο Αντόνιο Γκουτέρες σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

« (…) όλοι οι κλιματικοί δείκτες συνεχίζουν να σπάνε τα ρεκόρ, προοιωνίζοντας ένα μέλλον με άγριες καταιγίδες, πλημμύρες, ξηρασίες, πυρκαγιές και αβίωτες θερμοκρασίες σε τεράστιες εκτάσεις του πλανήτη μας. Ο κόσμος μας αντιμετωπίζει ένα κλιματικό χάος. Οι νέες χρηματοδοτήσεις για τις υποδομές έρευνας και παραγωγής ορυκτών καυσίμων είναι παραληρηματικές. Τα ορυκτά καύσιμα δεν είναι η απάντηση, ούτε θα γίνουν ποτέ. Μπορούμε να δούμε τη ζημιά που προκαλούμε στον πλανήτη και στις κοινωνίες μας. Είναι καθημερινά σας ειδήσεις και κανείς δεν είναι άτρωτος.

Τα ορυκτά καύσιμα είναι η αιτία της κλιματικής κρίσης. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι η απάντηση για τον περιορισμό της κλιματικής διαταραχής και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.Εάν είχαμε επενδύσει νωρίτερα και μαζικά στις ΑΠΕ, δεν θα βρισκόμασταν για άλλη μια φορά στο έλεος των ασταθών αγορών ορυκτών καυσίμων. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι το ειρηνευτικό σχέδιο του 21ου αιώνα. Αλλά η μάχη για μια ταχεία και δίκαιη ενεργειακή μετάβαση δεν διεξάγεται επί ίσοις όροις. Οι επενδυτές εξακολουθούν να υποστηρίζουν τα ορυκτά καύσιμα και οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να μοιράζουν δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις για άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο - περίπου 11 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ κάθε λεπτό που περνάει.

Υπάρχει μια λέξη που περιγράφει τη βραχυπρόθεσμη ανακούφιση έναντι της μακροπρόθεσμης ευημερίας. Είναι η λέξη «εθισμός». Εξακολουθούμε να είμαστε εθισμένοι στα ορυκτά καύσιμα. Για το καλό της υγείας των κοινωνιών και του πλανήτη μας πρέπει να τα εγκαταλείψουμε. Τώρα. Ο μόνος αληθινός δρόμος προς την ενεργειακή ασφάλεια, τις σταθερές τιμές ενέργειας, την ευημερία και έναν βιώσιμο πλανήτη είναι η εγκατάλειψη των ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων και η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (…) ».

Για αυτό, όπως λέει, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει προτείνει ένα σχέδιο πέντε σημείων για τις Α.Π.Ε.

  • Να αρθούν τα εμπόδια στην πνευματική ιδιοκτησία μεταφοράς τεχνογνωσίας ώστε η τεχνολογία των Α.Π.Ε. να καταστεί παγκόσμιο αγαθό.
  • Να βελτιωθεί η παγκόσμια πρόσβαση στις αλυσίδες εφοδιασμού για τα εξαρτήματα και τις πρώτες ύλες των τεχνολογιών Α.Π.Ε.
  • Να μειωθεί η γραφειοκρατία που φρενάρει τα αιολικά και ηλιακά έργα.
  • Να πάψουμε τις επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα και να προστατεύσουμε τα ευάλωτα άτομα από τους ενεργειακούς κλυδωνισμούς
  • Να τριπλασιάσουμε τις επενδύσεις σε Α.Π.Ε.

Και συνεχίζει:

« (…) Για να διατηρήσου­με το 1,5 βαθμό ζωντανό πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές κατά 45% έως το 2030 και να επιτύχουμε καθαρές μηδενικές εκπομπές έως τα μέσα του αιώνα. Ωστόσο, οι τρέ­χουσες εθνικές δεσμεύσεις θα οδηγήσουν σε αύξηση σχεδόν 14% αυτή τη δεκαετία. Αυτό σημαίνει καταστροφή.

Η απάντηση βρίσκεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Για τη δράση για το κλί­μα, για την ενεργειακή ασφάλεια και για την παροχή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας στα εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων που επί του παρόντος τη στερούνται. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας φέρνουν ένα τριπλό κέρδος.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να απορρίψει κανείς μια επανάσταση στις ΑΠΕ. Ενώ οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αε­ρίου έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ τιμών, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας γίνονται συνεχώς όλο και φθηνότερες. Το κόστος της ηλιακής ενέργειας και των μπαταριών έχει πέσει κατακόρυφα κατά 85% την τελευταία δεκαετία. Το κόστος της αιολικής ενέργει­ας μειώθηκε κατά 55%. Οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δημιουργούν τρεις φορές περισσότερες θέσεις εργασίας από τα ορυκτά καύσιμα (…)».