Αντάμα στην υπερφορολόγηση

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018
Αντάμα  στην υπερφορολόγηση

Του Κώστα Δ. Μπλιάτκα Συγγραφέα - Δημοσιογράφου   Εντυπη έκδοση "Φωνή της Ναούσης" 20-1-2018

Υπάρχουν, όπως λένε σοβαροί οικονομολόγοι, μικρές ενδείξεις πως η Ελληνική οικονομία αποκτά ‘’σφυγμό’’. Κάτι κινείται, και αυτό το κάτι προέκυψε από τις αιματηρές θυσίες του κόσμου αλλά και από κάποιες προβλέψεις του μνημονίου οι οποίες όμως δεν έχουν και πολύ ..μέλλον αν κρίνουμε από τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

Η εμμονή στην υπερφορολόγηση και η άρνηση απέναντι στις μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχουν ήδη υιοθετήσει όλες σχεδόν οι δυτικές χώρες, δημιουργούν βάσιμους φόβους πως η οικονομία θα επιστρέψει σε αντι-αναπτυξιακή τροχιά και στη βαρυχειμωνιά της ύφεσης. Αναφέρω χαρακτηριστικό παράδειγμα: Ένας νέος, αν δεν πάρει των ομματιών του για να ψάξει - όπως εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι τα τελευταία χρόνια –το επαγγελματικό του μέλλον στο εξωτερικό και αν δεν θέλει ή δεν μπορεί να ‘’τρουπώσει’’ στο δημόσιο, πιθανότατα θα στραφεί στο ελεύθερο επάγγελμα. Αναπόφευκτα θα ανοίξει, τα βιβλία του το 2018 και ας υποθέσουμε ότι θα κερδίσει μέσα στο νέο έτος εισόδημα 5.000 ευρώ.

‘’Καλή αρχή’’ θά λεγε κανείς …πριν από λίγα χρόνια. Τώρα όμως ο νέος αυτός από τα πέντε χιλιάρικα καλείται να δώσει στο ελληνικό Δημόσιο και στον ΕΦΚΑ 3.750 ευρώ για να του απομείνει τελικά στο λογαριασμό του ο …πακτωλός των 1.250 ευρώ για να ζήσει.

Γενικότερα έως και το 75% του εισοδήματος θα αγγίξουν οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές το 2018. Περισσότεροι από 1,3 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι αλλά και αγρότες θα βάλουν το ΄χερι ακόμα πιο βαθειά στην ήδη σχεδόν άδεια τσέπη τους , αφού από το νέο έτος οι εισφορές θα καθορίζονται επί των ακαθάριστων εσόδων. Άλλο ένα κοπιράϊτ των οικονομικών εγκεφάλων. Περισσότεροι από 1,4 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα επιβαρυνθούν περαιτέρω, καθώς αλλάζει επί τα χείρω ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών. Εκτός όμως από τα νιάτα, μέσα στο 2018 θα ‘’καλοπεράσουν’’ και τα τιμημένα γηρατειά. Συνταξιούχος που έπαιρνε το 2014 συνολικά 842.5 ευρώ, το 2017 είδε τη συνταξη να μειώνεται στα 785 ευρώ, ενώ φέτος θα φτάσει τα 705 ευρώ για να τελειώσει –προσωρινά;- ο κατήφορος το 2019 όταν η πρόβλεψη λέει ότι θα παίρνει 670 ευρώ λόγω της πλήρους κατάργησης του ΕΚΑΣ.

Υπάρχει άραγε λόγος για αισιοδοξία;