Αχ πόσο σ΄αγαπώ!!!

Κυριακή 17 Ιουνίου 2018 22:59
Αχ πόσο σ΄αγαπώ!!!

Της Ευθυμούλας Μπαμπάτση-Τζερεφού

Αγαπώ τα βουνά σου, αγαπώ τα νερά σου, πεθαίνω για τα ήθη και τα έθιµά σου και δεν θα ήθελα πουθενά αλλού να ξαναγεννηθώ παρά µόνο µέσα στην αγκαλιά σου.

Ετσι µου βγήκαν ξηµερώµατα, χαραή που λέµε, αυτοί οι στίχοι, παίρνοντας στα χέρια µου µολύβι και χαρτί για να µεταφέρω αυτά που έκανες εσύ Νάουσα στο Μαρούσι. ∆ήλωσες µε την παρουσία σου εκεί ότι «εγώ η Νάουσα είµαι και εδώ και όπου αλλού και αν µε πάνε τα παιδιά µου».

Εγώ θα είµαι δίπλα τους και παντού, γιατί είµαι η µάνα τους. Στο Μαρούσι σ΄ ένα καταπράσινο περιβάλλον, στολισµένο µ΄ένα κόσµηµα αρχιτεκτονικής, το παλιό δηµαρχείο στο προαύλιο χώρο της πινακοθήκης «Σπύρος Λούης» Ολυµπιονίκης έγινε η παρουσίαση του βιβλίου µου «Κορασό» .

Το βιβλίο ήταν η αφορµή, η αιτία πάντα θα είναι η Νάουσα. Ηταν µια βραδιά µοναδική, αφιερωµένη στην πόλη µας. Οι µουσικές δηµιουργίες του Γρηγόρη Αντιφάκου, Χρήστου Τσίτση και Ελένης Πασάι υποδέχονταν τον κόσµο που περπατούσε στα σοκάκια της Νάουσας που καµάρωνε τις Μπούλες και τους Γενίτσαρους που χόρευαν λεβέντικα στους µαχαλάδες που έπιναν κρυγιό νερό απ΄τις πηγές τ΄Αγιά Νικόλα και δροσίζονταν.

Ολα αυτά βέβαια γίνονταν µέσα από την ταινία µικρού µήκους που µας παραχώρησε ο Αντιφάκος µε αφηγητή τον ηθοποιό Γρηγόρη Βαλτινό. Ο συµπολίτης µου Χριστόδουλος Πλιατσιούκας, γεννηµένος και µεγαλωµένος στην Αθήνα, αρχιτέκτοντας, γόνος παλιάς αρχοντικής οικογένειας της Νάουσας, παρουσιάζοντας το «Κορασό» έβγαλε και ο ίδιος όλη του την αγάπη και περηφάνεια για την καταγωγή του και συγκίνησε τους πάντες.

Ο συγχωριανός µου, Κρητικός Μανώλης Αναστασάκης, πρώην δήµαρχος Βιάννου, ενός δήµου στο Νοµό Ηρακλείου εκεί που ανήκει και το χωριό µου, το Κεφαλοβρύσι, εκδότης βιβλίων και γνώστης του αντικειµένου, τίµησε µε την παρουσία του τη Νάουσα, την πατρίδα µου! Εκλεισε το λόγο του τραγουδώντας «Το καταλαβαινόµαστε τώρα, δεν χρειάζονται περισσότερα» (µουσική Γιάννης Μαρκόπουλος, στίχοι Γιάννης Ρίτσος, τραγούδι Νίκος Ξυλούρης). Μιλώντας τόνισε την ισότιµη συνύπαρξη των ανθρώπων µέσα στις κοινωνίες είτε είναι από τη Νάουσα είτε από την Κρήτη είτε από την άλλη άκρη του κόσµου και καταχειροκροτήθηκε. Ο ζουρνάς, το νταούλι, το ακορντεόν της µπάντας του ∆ηµήτρη Ψαθά σε συνδυασµό µε την υπέροχη φωνή της Μαίρης ∆ούτση στο «Κατέβα Λέγκω και άνοιξε την πόρτα την καρυένια» παρέσυραν τους µερακλήδες στο χορό, στις πατινάδες! Ράγισαν όµως οι καρδιές όλων την ώρα της «Μακρυνίτσας» ακούγοντας το σπαραγµό της Νιάουστας να θρηνεί το ολοκαύτωµά της µέσα από τα φυλλοκάρδια της Μαίρης µας. Τροµερή στιγµή!!!

Οσο για µένα και τη σχέση µου µε το «Κορασό» είναι σχέση µάνας και πνευµατικού παιδιού. Το στηρίζω και θα το στηρίζω αφιλοκερδώς µέχρι να φθάσει και το τελευταίο βιβλίο εκεί που του αξίζει.

Σ ένα ράφι, σ΄ένα οποιοδήποτε ράφι, αρκεί να το σέβονται. Για την επιτυχία της εκδήλωσης αυτής συνέβαλε η κα Λίτσα Παπανδρέου πρόεδρος της «ΕΛ.ΚΕ.ΠΙΣ» όπως και ο εκτελεστικός γενικός διευθυντής κ. Κώστας Σολδάτος. Η «ΕΛ.ΚΕ.ΠΙΣ», Ελληνικό Κέντρο Προώθησης Ισότιµης Συνύπαρξης είναι υπό την αιγίδα της «ΚΕ∆Ε» Κεντρική Ενωση ∆ήµων Ελλάδας.

Ο Σύλλογος των εν Αθήναις Ναουσαίων «Ζαφειράκης». Το Ιδρυµα «Χριστόφορος και Μαίρη ∆ηµούλα». Ολους τους ευχαριστώ!!! Ευχαριστώ τον κόσµο που ήρθε, αγνοώντας τις συγκοινωνιακές δυσκολίες εκείνης της ηµέρας λόγω απεργιών.

Μέσα από την καρδιά µου, ευχαριστώ όσους ταξίδεψαν για να είναι κοντά µου. Τους µουσικούς µας και τη Μαίρη ∆ούτση που άφησαν τις επαγγελµατικές τους υποχρεώσεις και κατέβηκαν χωρίς αµοιβή.

Ευχαριστώ δύο Ναουσαίους που στήριξαν οικονοµικά την εκδήλωση ανώνυµα, τον πρόεδρο του Συλλόγου των “εν Αθήναις Ναουσαίων Κώστα Βαϊνανίδη” για τα καλά του λόγια στο διαδίκτυο όπως και και την Ελένη Τραϊου, δηµοσιογράφο που ανάρτησε ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ µιλώντας και η ίδια για την αγαπηµένη Νάουσα.