6 μυστικά για να απογειώσετε τη διακόσμηση του σπιτιού σας

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020
6 μυστικά για να απογειώσετε τη διακόσμηση του σπιτιού σας

 

Πηγή: Rudy και Peter Skitterians - Pixabay

 

Το να αλλάξετε τη διακόσμηση του σπιτιού σας μπορεί να φαντάζει μια κουραστική, πολυδάπανη και χρονοβόρα διαδικασία, ωστόσο φαίνεται πως η πραγματικότητα απέχει αρκετά. Εφαρμόζοντας απλές και πρακτικές κινήσεις αισθητικής και διακόσμησης μπορείτε να ανανεώσετε πλήρως την εικόνα και την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας και να απολαύσετε μια αίσθηση φρεσκάδας στον χώρο σας. Μάλιστα, ακολουθώντας τον έξυπνο οδηγό με τις συμβουλές που ακολουθούν μπορείτε να ανανεώσετε πλήρως τη διακόσμηση στο σπίτι σας χωρίς μάλιστα να ξοδέψετε ούτε 1 ευρώ! 

 

Ξεκινήστε με ό,τι έχετε 

 

Επιδιώκετε πως και πως μια αλλαγή στη διακόσμηση του σπιτιού σας αλλά τα οικονομικά σας δεν επαρκούν για κάτι τέτοιο; Η λύση είναι απλή: κάντε αλλαγές με ό,τι έχετε. Φαντάζει απλό, ωστόσο το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει. Πάρτε ένα κουτί, μαζέψτε 5 διακοσμητικά από κάθε δωμάτιο και τοποθετήστε τα όλα μέσα σε αυτό. Στη συνέχεια αδειάστε τα στο πάτωμα, ξεχωρίστε τα και τοποθετήσετε τα εκ νέου μέσα στο σπίτι αλλά σε άλλες θέσεις. Αλλάζοντας απλά τα διακοσμητικά του σπιτιού σας επιτυγχάνετε και την πρώτη αισθητική ανανέωση του χώρου σας. Και ιδού! Δεν ξοδέψατε ούτε 1 ευρώ. 

 

Μετακινείστε τα έπιπλα 

 

Ένας ακόμη πρακτικός τρόπος για να φρεσκάρετε την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας είναι το να μετακινήσετε τα έπιπλα που διαθέτετε. Εάν ο καναπές του σαλονιού σας βρίσκεται κολλημένος στον τοίχο, μπορείτε απλώς να τον τραβήξετε μπροστά, δημιουργώντας έναν έξτρα χώρο πίσω απ’ αυτόν. Έτσι το σαλόνι σας θα αρχίσει να αναπνέει και η αισθητική του καθιστικού σας θα αποκτήσει μια νέα νότα. Μπορείτε επίσης να μετακινήσετε έπιπλα από ένα δωμάτιο στο άλλο, όπως για παράδειγμα μια πολυθρόνα από το υπνοδωμάτιο στο σαλόνι ή το αντίστροφο, ώστε να πετύχετε την αίσθηση της διακοσμητικής αλλαγής μέσα στον χώρο. Άλλος ένας πρακτικός τρόπος για να μεταμορφώσετε το σπίτι σας χωρίς να ξοδέψετε χρήματα. 

 

Πηγή: Chance Anderson - Unsplash

 

Κρεμάστε πιάτα στον τοίχο 

 

Εύκολο και πρακτικό: κρεμάστε πιάτα που δεν χρησιμοποιείτε στον τοίχο και δημιουργήστε μια νέα γωνιά μέσα στο σπίτι σας, εντελώς πρωτότυπη και διαφορετική απ’ ότι είχατε έως τώρα. Εάν ζείτε σε ένα μικρό σπίτι, είναι πολύ πιθανό να νιώθετε πιεσμένοι και πως αυτό σας πνίγει. Ο περιορισμένος χώρος ωστόσο δεν είναι πάντα κάτι κακό! Μπορείτε να αξιοποιήσετε έναν τοίχο του σπιτιού σας και να τοποθετήσετε εκεί πιάτα, ευφάνταστα, με ωραία χρώματα και σχέδια, και το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει σίγουρα. 

 

Ψωνίστε έξυπνα 

 

Κάθε φορά που κάνετε ψώνια για το σπίτι και αγοράζετε διακοσμητικά, έπιπλα, μαξιλάρια, σεντόνια, κουρτίνες και άλλα αντίστοιχα είδη, μην σκέφτεστε μόνο το τώρα: επενδύστε στο αύριο. Εάν ο δρόμος σας βγάλει σε ένα κατάστημα Praktiker, εάν περάσετε ένα πρωινό Σαββάτου στα IKEA ή εάν προχωρήσετε σε online αγορές από τα JYSK, τότε μεριμνήστε τα προϊόντα που θα βάλετε στο καλάθι σας να είναι πολυχρηστικά! Για παράδειγμα εάν αγοράσετε ένα τραπεζάκι από το Diafano, επιλέξετε κάποιο σε ουδέτερες αποχρώσεις που θα μπορούσατε να τοποθετήσετε με μεγάλη άνεση τόσο στο καθιστικό όσο και στο δωμάτιο ή την τραπεζαρία σας. Έτσι όταν θα χρειαστεί να αλλάξετε θέσεις στα έπιπλα, τα διακοσμητικά και τα άλλα αντικείμενα του σπιτιού σας θα έχετε στην κατοχή σας προϊόντα που μπορούν να αξιοποιηθούν ποικιλοτρόπως. Με τον τρόπο αυτό κάθε αγορά που κάνετε σας διασφαλίζει μια μελλοντική ανέξοδη μεταμόρφωση του σπιτιού σας. 

 

Μην χάνετε ευκαιρίες 

 

Μην περιμένετε τη στιγμή που θα χρειαστεί να κάνετε αλλαγές στο σπίτι σας, αλλά αντίθετα φροντίστε ώστε να είστε πάντα προετοιμασμένοι και φυσικά ετοιμοπόλεμοι. Κάθε τόσο προκηρύσσονται επιδοτούμενα προγράμματα τα οποία σας παρέχουν χρηματοδότηση για αλλαγές στην οικία ή στο εξοχικό σας. Εάν έχετε τα μάτια σας ανοιχτά και τα παρακολουθείτε τότε είναι πολύ πιθανό να πετύχετε αντίστοιχο πρόγραμμα που θα σας χρηματοδοτήσει αλλαγές στο σπίτι σας και εσείς δεν χρειαστεί να ξοδέψετε καθόλου χρήματα. 

 

 

Πηγή: Karolina Grabowska - Pixabay

 

Επιστρατεύστε τη φαντασία σας 

 

Ο Αϊνστάιν έλεγε πως “η λογική θα σε πάει από το Α στο Β. Η φαντασία θα σε πάει παντού”, και σίγουρα είχε πέρα για πέρα δίκιο. Ο καλύτερος τρόπος για να πετύχετε μια ριζική αλλαγή στο σπίτι σας χωρίς να ξοδέψετε χρήματα είναι το να βάλετε τη φαντασία σας να δουλέψει. Βρείτε τρόπους να είστε δημιουργικοί με όσα έχετε μέσα στο σπίτι και αναζητήστε έξυπνες και πρακτικές διακοσμητικές συμβουλές από φίλους και γνωστούς ώστε να πάρετε έμπνευση. Στη συνέχεια το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε τη φαντασία σας να δουλέψει και να αφεθείτε στη δημιουργικότητά σας. Μπορείτε μάλιστα να δείτε τη μεταμόρφωση του σπιτιού σας σαν ένα συλλογικό οικογενειακό παιχνίδι και όλα τα μέλη της οικογένειάς σας να συνεισφέρουν με ιδέες και συμβουλές για ανέξοδες αλλαγές. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει. 

 

Για να αλλάξετε το σπίτι σας δεν χρειάζεται σίγουρα να βάλετε βαθιά το χέρι μέσα στην τσέπη. Ένας σωστός προγραμματισμός των κατάλληλων αγορών, λίγη φαντασία και πολύ όρεξη και μεράκι αρκούν για να πετύχετε την απόλυτη μεταμόρφωση στο σπίτι σας χωρίς μάλιστα να δαπανήσετε ούτε 1 ευρώ από τον οικογενειακό σας προϋπολογισμό.