Θωμαή Μαγγανάρη: Φεστιβάλ τρύγου: Το φεστiβάλ της πόλης μας!

Τρίτη 29 Αυγούστου 2023 09:54
Θωμαή Μαγγανάρη: Φεστιβάλ τρύγου: Το φεστiβάλ της πόλης μας!

“Ο τουρισμός του μέλλοντος ξεκινά από τους κατοίκους της περιοχής, από την ποιότητα ζωής τους, από τη δυνατότητα να είναι ευτυχισμένοι, από την φροντίδα τους για τον τόπο που κατοικούν. Οι τουρίστες θα έρθουν ως συνέπεια…Carlo Petrini, κίνημα slow food

Ο Τρύγος πλησιάζει όπως το ορίζει η φύση του αμπελιού εδώ και αιώνες. Το Φεστιβάλ Τρύγου που θέλει να προϋπαντήσει και να μυήσει τον επισκέπτη σε αυτή τη μυσταγωγική διαδικασία που σημαίνει τη μετουσίωση της αμπέλου σε οίνο, πλησιάζει επίσης. Η πόλη μας θα ανοίξει τις πόρτες της σε οινόφιλους, λιγότερο ή περισσότερο μυημένους, και θα μοιραστεί μαζί τους τη γιορτή του Τρύγου της. Γιατί ο Τρύγος ήταν πάντα γιορτή εδώ. Γιορτή με μουσική και τραγούδια που θέλουν να διασκεδάσουν την αγωνία, να συνοδέψουν την προσμονή, να φέρουν το κέφι και να στηρίξουν την ανθρώπινη συλλογικότητα σε μια στιγμή ιερή της φύσης και της αξίωσης του ανθρώπινου μόχθου.

Η Νάουσα που αγαπάμε είναι ένας τόπος του οίνου και της αμπέλου. Δεν είναι πολλά τα μέρη που βρίσκει κανείς το κρασί σε κάθε οικογενειακό τραπέζι και εύκολα συναντά ανθρώπους που έχουν να θυμηθούν κάδες και κρασοβάρελα στα κελάρια των παιδικών τους χρόνων.

Δεν είναι πολλοί οι τόποι που έχουν την Τύχη να τους ορίσει η Μοίρα μια ποικιλία σταφυλιού με πλεονεκτική παγκόσμια κατάταξη. Δεν είναι τυχαίο που αυτόν τον τόπο επέλεξε ο πολυμήχανος Ιωάννης Μπουτάρης το 1879 για να το κάνει βάση της οινοπαραγωγικής του επιχείρησης.

Δεν είναι το πιο σύνηθες να πληθαίνουν οι οικογενειακές οινοτεχνίες 3ης, 4ης, 5ης ακόμη και 6ης γενιάς!

Το 1971 η Νάουσα χαρακτηρίστηκε πρώτη στην Ελλάδα σαν ζώνη ΟΠΑΠ (Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας).

Ποιος άλλος τόπος θα δικαιούνταν πιότερο να αναβιώσει και να ορίσει τη γιορτή του Τρύγου του; Η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε όλους εμάς να θυμηθούμε αυτό που ήδη είναι μέσα μας παρέα με τους επισκέπτες που προσκαλούμε για να μοιραστούμε μαζί τους τελικά τη χαρά μας!

Θα κλείσω με τα λόγια του κυρ-Γιάννη “Απαιτείται κυρίως συστηματική συμμετοχή κάθε τοπικής κοινωνίας, όπου αναπτύσσεται ο οινοτουρισμός. Οι επαγγελματίες δεν αρκούν. Η υποδοχή, η συμπεριφορά, η περηφάνεια για τον τόπο, ο άλλος τρόπος ζωής πρέπει να πηγάζει από την τοπική κοινωνία”

Ας είμαστε ένα μαζί σε αυτόν τον κοινό μας τόπο για να κάνουμε άλματα στην κατεύθυνση που είναι μονόδρομος.

Θωμαή Μαγγανάρη, Πρόεδρος Επιτροπής Οινοτουρισμού Νάουσας