Μαθητές του Λαππείου Γυμνασίου επισκέφθηκαν τους Πύργους Κοζάνης

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023 09:22
Μαθητές του Λαππείου Γυμνασίου επισκέφθηκαν τους Πύργους Κοζάνης

Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο του «ΟΧΙ» το Λάππειο Γυμνάσιο πραγματοποίησε, αντί σχολικής εορτής, επίσκεψη στο μαρτυρικό χωριό Πύργοι Κοζάνης (Κατράνιτσα), το οποίο τον Απρίλιο του 1944 υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή από τους Γερμανούς ναζιστές. Πρόκειται για το δεύτερο σε απώλειες άμαχου και μάχιμου πληθυσμού ολοκαύτωμα στην Ελλάδα μετά τα Καλάβρυτα με επίσημα καταγεγραμμένους 331 νεκρούς, στην πλειονότητά τους γυναικόπαιδα, παιδιά και αβάφτιστα μωρά.

Καθώς πολλοί από τους επιζήσαντες αναζήτησαν καταφύγιο στη Νάουσα και συνέχισαν τη ζωή τους σε αυτήν μετά το τέλος του πολέμου, η εκδρομή απέκτησε χαρακτήρα βιωματικής δράσης, γιατί οι μαθητές επισκέφτηκαν το μνημείο ολοκαυτώματος, εντόπισαν σε αυτό συγγενικά ή γνωστά ονόματα και σε κλίμα έντονης συγκίνησης άκουσαν από τον πρόεδρο του χωριού για τις μαζικές εκτελέσεις και τα φρικτά γεγονότα που συνέβησαν την περίοδο εκείνη.

Ακολούθησε ζεστή φιλοξενία στο κτίριο της κοινότητας, όπου οι κάτοικοι του χωριού, υπό την αιγίδα της κοινότητας και του προέδρου κ. Δ. Σαμπακίδη, προσέφεραν σε μαθητές και καθηγητές γευστικά εδέσματα από τοπικά προϊόντα.