Πρωτοσέλιδο της Φωνής
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Ακούστε Ζωντανά Radio Foninaousis
Νίκου Jumbo

Η όμορφη ιστορία του Αγίου Νικολάου που έγινε προστάτης των ναυτικών

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Ενδιαφέροντα

Δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπάρχει μικρό ή μεγάλο πλεούμενο που να μην έχει την εικόνα του και να μην ζητάει την προστασία του. 

 

Για ποιό λόγο, όμως, συμβαίνει αυτό;

 

Στο βίο του Αγίου αναφέρονται αρκετά θαύματα που σχετίζονται με τη θάλασσα. Η ιστορία έχει ως εξής... 

 

Ο Νικόλαος, θέλησε κάποτε να πάει στους Άγιους Τόπους για να προσκυνήσει. Έπρεπε να ταξιδέψει με το πλοίο για να φτάσει στον προορισμό του. Έτσι κι έγινε. Κατά τη διάρκεια, όμως, του ταξιδιού,ξέσπασε μια απίστευτη θαλασσοταραχή, με αποτέλεσμα το πλήρωμα και οι επιβάτες να πανικοβληθούν. Εκείνος που παρέμεινε ψύχραιμος και βοήθησε και τους συνταξιδιώτες του να ηρεμήσουν ήταν ο Άγιος. Δεν έχασε ούτε λεπτό την πίστη του, προσευχήθηκε στον Θεό να πάνει όλα καλά και η θάλασσα μετά από λίγη ώρα ηρέμησε.Σύμφωνα με το μύθο, ένας ναυτικός γλίστρησε, έπεσε από το κατάρτι και σκοτώθηκε. Τότε ο Νικόλαος προσευχήθηκε με όλη τη δύναμη της ψυχής του και ο ναυτικός αναστήθηκε.... 

 

Η 6η Δεκεμβρίου είναι η ημέρα τιμής του Αγίου Νικολάου και επίσημη αργία για το Πολεμικό Ναυτικό, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το Λιμενικό Σώμα καθώς και για όλα τα ελληνικά πλοία, λιμένες, Υπηρεσίες λιμένων και ναυτιλιακές εταιρείες. 

Οι θαυματουργικές ενέργειες του Αγίου ήταν πολλές. Έζησε έχοντας ως σκοπό του τη σωτηρία του λαού από την φοβερή πείνα, την σωτηρία των ναυαγισμένων θαλασσινών, τη λύτρωση των καραβιών από τις φουρτούνες, τις τρικυμίες καθώς και την ολόσωμη παρουσία του πάνω στο πλοίο. Δεν είναι τυχαίο πως κάθε φορά που οι ναυτικοί νοιώθουν απελπισμένοι και φοβισμένοι για το αν θα καταφέρουν να σωθούν, προστρέχουν στον Άγιο για να τους βοηθήσει. 

 

Λένε πως η πίστη σώζει και πως τότε είναι που ο Άγιος επεμβαίνει θαυματουργικά στις θάλασσες και λυτρώνει τον κόσμο από τις τρικυμίες. Όταν τον επικαλούνται με πίστη και ευλάβεια.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και οι Τούρκοι τον θεωρούν μεγάλο Άγιο (Αziz Nikola). Όλοι τιμούν τον Άγιο Νικόλαο οι εν νόσοις τον ιατρόν, οι εν κινδύνοις τον ρύστην, οι αμαρτωλοί τον προστάτην, οι πένητες τον θησαυρόν, οι εν θλίψει την παραμυθίαν, τον συνοδίτην οι οδοιπόροι, οι εν θαλάσση τον κυβερνήτην, οι πάντες τον πανταχού θερμώς προφθάσαντα, μέγιστον Ιεράρχην…”.

 

 

 

Ο Άγιος Νικόλαος δεν προστατεύει μόνο τους θαλασσινούς αλλά όλους μας... Η ζωή μας είναι πολύπλοκη, με τόσες καθημερινές δυσκολίες και προβλήματα... Μοιάζει με θάλασσα που οφείλουμε να τη διαπλεύσουμε... κι ας έχει τρικυμίες και φουρτούνες... Γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να φθάσουμε στην αντίπερα όχθη... Της αιωνιότητας...

 

Χρόνια πολλά σε όσες και όσους γιορτάζουν σήμερα...Διαιτολογικό Γραφείο,Ευαγγελία Κυράνου. Τηλ.23320-25898, 6973-359177

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Σάββατο 17 Μαρτίου 2018
Share |
366 επισκέπτες online

ΧΡΗΣΤΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΧΡΗΣΙΜΑ LINKS