Πρωτοσέλιδο της Φωνής
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Ακούστε Ζωντανά Radio Foninaousis
Νίκου Jumbo

Επιστολή διαμαρτυρίας του πρώην δημάρχου κ. Καραμπατζού για τον τρόπο που έγινε η σύσκεψη για το Σχέδιο Αστικής Ανάπλασης

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Τρίτη 16 Μαΐου 2017
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Νάουσα - Ημαθία

Απευθύνεται στο νυν δήμαρχο κ. Κουτσογιάννη

ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΔΗΜΑΡΧΟ ΝΑΟΥΣΑΣ

      Σήμερα Πέμπτη 8-5-2017 και ώρα 12.00 μ., ο αρμόδιος υπάλληλος του Δήμου κ. Πέτρος Βασιλείου μου παρέδωσε στο γραφείο μου σχετική πρόσκλησή σας, προκειμένου να συμμετέχω ως αρχηγός παράταξης του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας σε διαβούλευση (που θα γίνει σήμερα στις 8 μμ.) για την οριστικοποίηση των εγκεκριμένων από τη διαχειριστική αρχή της Π.Κ.Μ. δράσεων, οι οποίες αφορούν τη Β΄ φάση του σχεδίου βιώσιμης αστικής ανάπτυξης του Δήμου Νάουσας. Μαζί με τους αρχηγούς των δημοτικών παρατάξεων, καλούνται  και άλλοι φορείς του Δήμου μας προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους.

      Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την  πρόσκλησή σας, επισημαίνοντας  όμως τα εξής:

  1. Προ  τριμήνου περίπου, ήρθε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο του εν λόγω σχεδίου, όπου παρουσιάσθηκαν πολύ γενικά πράγματα από εσάς και τους  μελετητές.  Είχατε δηλώσει μάλιστα τότε, ότι δεν μπορείτε  να  αναφέρετε περισσότερα στοιχεία της μελέτης, διότι η σχετική «Πρόσκληση» της Π.Κ.Μ. είναι ανταγωνιστική και  η «Πρόταση» της Νάουσας  δεν πρέπει να δημοσιοποιείται. Θεωρώ πως ήταν  μέγιστο λάθος το να κρατιέται κρυφό από τους πολίτες και την Κοινωνία, ένα  σχέδιο –έργο που αφορά τον ίδιο το Δήμο μας. Εκτός και αν δεν ήταν πλήρης η μελέτη, οπότε τότε αλλάζουν τα πράγματα.η πρώτη φάση
  2. Επίσης, από την αρχή της θητείας σας (2014), επανειλημμένα έχω θέσει το ερώτημα σε σχέση με τη σύσταση της «Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης», την οποία προβλέπει το άρθρο  76 του Ν.3852/2010 (Καλλικράτης). Στην Επιτροπή αυτή, συμμετέχουν  όλοι οι τοπικοί φορείς  και ενώσεις, αλλά και δημότες και μεταξύ των αρμοδιοτήτων της είναι:  «να γνωμοδοτεί προς το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του δήμου, το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου». Δυστυχώς όμως, ενώ σε όλους σχεδόν τους Δήμους της χώρας, έχουν  συγκροτηθεί οι Επιτροπές Διαβούλευσης, κάτι που είναι πολύ σωστό και απόλυτα Δημοκρατικό για τις τοπικές Κοινωνίες και τη «συμμετοχική δημοκρατία», ο Δήμος μας έχει την πρωτιά και σ’ αυτό το θέμα και μέχρι σήμερα δεν έχει συστήσει την εν λόγω Επιτροπή. Το θέμα αυτό για εμάς ως παράταξη είναι πολύ ουσιώδες, αλλά και πολύ Δημοκρατικό και καταδεικνύει το πώς σχεδιάζει και λειτουργεί μια δημοτική αρχή.  Επομένως, το προκείμενο θέμα που  φέρεται προς διαβούλευση, σήμερα είναι πράγματι μια «θεσμοθετημένη  αρμοδιότητα» της Επιτροπής Διαβούλευσης (άρθρο 76  §2 εδάφιο α’ Ν.3852/2010).
  3. Στην παράγραφο 1 του ανωτέρω άρθρου 76,  αναφέρεται μεταξύ άλλων και ότι  «…στις συνεδριάσεις  της Επιτροπής καλούνται κατά περίπτωση … και οι επικεφαλείς  των δημοτικών παρατάξεων..». Πάντοτε όμως, αναφέρεται η «Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης» και όχι κάποιο άλλο μη θεσμικό όργανο του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως  αυτό, στο οποίο μας καλείτε σήμερα να συμμετάσχουμε.
  4. Επίσης, εδώ και δυόμιση  χρόνια και παρά τις συνεχείς ερωτήσεις μας στο Δ.Σ. η Δημοτική σας αρχή –σε αντίθεση επίσης με όλους τους Δήμους της χώρας- δεν έχει φέρει προς συζήτηση στο Δ.Σ. ούτε το «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα», ούτε το «Πρόγραμμα Δράσης», ούτε το  «Επιχειρησιακό Σχέδιο», θέματα  απολύτως αναγκαία και απαραίτητα για έναν σωστό και  έγκαιρο  «Προγραμματισμό» και  για τον οποίο σας ακούμε πολύ συχνά να μιλάτε, χωρίς όμως να κάνετε τίποτε συγκεκριμένο επ’ αυτών.
  5. Περαιτέρω, η εν λόγω «Πρόσκληση» για τη σημερινή σύσκεψη, δεν συνοδεύεται και από κάποια εισήγηση -πρόταση –μελέτη- σχέδιο κλπ. παρά μόνον περιέχει ένα τυπικό ολιγόλογο κείμενο, οπότε δεν υπάρχει καμία απολύτως ενημέρωση εκ των προτέρων, ώστε ο συμμετέχων να μπορέσει να ενημερωθεί τουλάχιστον στα βασικά σημεία του προτεινόμενου «Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης», και με τη συμμετοχή του να μπορεί να συνεισφέρει  με γνώμες, σκέψεις ή προτάσεις.
  6. Επίσης, λόγω της καθυστερημένης και απολύτως «αιφνιδιαστικής» πρόσκλησης, για να συμμετέχω σε σύσκεψη που θα γίνει εντός της σήμερον και εντός λίγων ωρών, πράγμα το οποίο δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι έγινε  τυχαία (ενώ  η Πρόσκληση έχει  ημερομηνία έκδοσής της και υπογραφής σας  4-5-2017), σας γνωρίζω ότι  λόγω σοβαρών ανειλημμένων επαγγελματικών μου υποχρεώσεων, οι οποίες δυστυχώς δεν επιδέχονται αναβολή, δεν θα μπορέσω να παρευρεθώ στη σύσκεψη.
  7. Τέλος, θεωρώ ότι ο ρόλος των δημοτικών συμβούλων, αλλά και των δημοτικών παρατάξεων, δεν εξαντλείται σε  «μη θεσμικές συσκέψεις», όπως η σημερινή,  αλλά ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ στο κορυφαίο  ΑΠΟΦΑΣΤΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ που είναι το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Όταν επομένως, το εν λόγω θέμα θα έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, και μετά από συγκεκριμένη εισήγηση - πρόταση  της δημοτικής αρχής, θα τοποθετηθούμε ως δημοτική παράταξη και θα συνεισφέρουμε ασκώντας τα αυτοδιοικητικά μας δικαιώματα και υποχρεώσεις για την πρόοδο του τόπου μας. Παρά ταύτα όμως, είμαι στη διάθεσή σας και εάν   με καλέσετε κατ’ ιδίαν, μπορώ να σας εκφράσω σχετικά τις απόψεις και προτάσεις μου.
  8. 8.    Ευχόμενος καλές εργασίες και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από τη σύσκεψη, θα Παρακαλούσα η επιστολή μου αυτή να διαβαστεί στη σημερινή σύσκεψη, με την ταυτόχρονη μεταφορά προς όλους τους παρευρισκόμενους φορείς –συλλόγους –δημότες κλπ., του απόλυτου σεβασμού και της εκτίμησής μου.

                                          Νάουσα 8 Μαίου 2017

                                    Αναστάσιος Κ. Καραμπατζός

                    Επικεφαλής της «ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ»

                                                                 ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018
Share |
268 επισκέπτες online

ΧΡΗΣΤΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΧΡΗΣΙΜΑ LINKS