Πρωτοσέλιδο της Φωνής
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Ακούστε Ζωντανά Radio Foninaousis
Νίκου Jumbo

Eπικό, ποιητικό, μουσικό έργο “Νιάουστα” του Νίκου Ταούλα

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Τρίτη 18 Απριλίου 2017
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Αρθρογραφία

“Ένα τραγούδι θε να πω για να σας τραγουδήσω
το έπος των Νιουστιανών, όπου τιμή τους πρέπει
γιατί πολέμησαν σκληρά ως τη στερνή τους ώρα
και πότισαν πανάκριβα της λευτεριάς το δέντρο”
Αναφέρομαι στο έργο του Ναουσαίου, ποιητή, μουσικού μα κυρίως Πατριώτη Νίκου Ταούλα που ανάλωσε 20 χρόνια της ζωής του στο να σκέφτεται κάθε στιγμή τη Νάουσα, αποφασισμένος να την τοποθετήσει στο βάθρο που τις αξίζει. Δούλευε με τόσο πάθος που μέχρι και ο χάρος του έδωσε χάρη, να ζήσει λίγο ακόμα για να μπορέσει να παρουσιάσει το 2010 στο κοινό της Νάουσας αυτό το μεγαλειώδες, επικό, ποιητικό, μουσικό έργο του, αφιερωμένο στην πόλη που τον γέννησε! Ένας θησαυρός για την ιστορία μας. Τελευταία πάλευε με νύχια και με δόντια γιατί αρρώστησε βαριά. Στην πάλη νικητής είναι εκείνος που έχει πάθος, υπομονή, επιμονή και πίστη σ΄αυτό που κάνει.
“Σ΄αυτή τη γη, την καρπερή, την τρισευλογημένη
ζούσαν οι Νιαουστιανοί με τα καλά τους όλα”..
...........
Μονάχοι βγάζαν άρχοντες για να τους διαφεντεύουν
...........
 Μα όσο και αν δουλεύουνε και αν πρόκοβεν ο τόπος
ήταν ραγιάδες μοναχά και αυτό δε το ξεχνούσαν

Οι Ναουσαίοι εκείνης της εποχής δεν είχαν κανέναν λόγο να επιθυμούν επαναστάσεις και ότι άλλο απειλεί να τους στερήσει τα προνόμια που είχαν. Και όμως επαναστάτησαν γιατί πάνω απ΄όλα, πάνω από τις ανέσεις και τ΄αγαθά της ζωής τοποθέτησαν τα υψηλότερα ιδανικά.  Την Αξιοπρέπεια, την Τιμή και προ πάντων την Εθνική συμπόρευση και Φιλαλληλία.
Η Νάουσα πολέμησε με ψυχή. Μπήκε σ΄έναν αγώνα σκληρό, άνισο και αδυσώπητο που το τέλος του ήταν δραματικά τραγικό. Σφαγές, πυρκαγιές, φρικιαστικές στιγμές προκάλεσαν τον αφανισμό της.  Μετά το ολοκαύτωμα της στα 1822 η Νάουσα δεν πέθανε. Έζησε και άρχισε να τραγουδάει τα βάσανά της.
“Τρια πουλάκια κάθονταν
στις Νιάουστας το κάστρο
Μακρυνίτσα μου!
Αχ καημό που έχει η καρδίτσα μου”
Έτσι γράφτηκε ο “εθνικός ύμνος” της πόλης μας, που μοιρολογείτε ακόμα και σήμερα χάρη στην παράδοση.
Διακόσια χρόνια σχεδόν αργότερα,ο Νίκος Ταούλας ένας και μοναδικός Ναουσαίος από τότε, υμνεί, θρηνεί και αφηγήται με το δικό του τρόπο την ιστορία της γενέτειράς του.
“Συχνά ανέβαινα στο λόφο του Αγίου Θεολόγου και έπιανα κουβέντα με τη Νάουσα που ήταν απλωμένη μπροστά μου”, αναφέρει στο βιβλίο του. “Κάποιες φορές με τη φαντασία μου, νόμιζα πως την έβλεπα όπως ήταν την εποχή εκείνη τυλιγμένη στις φλόγες και τους καπνούς. Και τότε ασυναίσθητα ανέβαιναν στα χείλη μου τούτοι οι πονεμένοι στίχοι”.
“Άμοιρη Νιάουστα γιατί σήκωσες το κεφάλι;
Τι γύρευες και διάλεξες, μονάχη το χαμό σου;
Μη τάχα το λησμόνησες πως σ΄αναθρέψαν Τούρκοι.
 Κι αφέντισσα σε κάμανε και πλούτοι σου χαρίσαν;”
.........
 “Τίποτα δε λησμόνησα και τα θυμούμαι όλα,
μα Τούρκοι κι΄άν μ΄ανάθρεψαν Ρωμιοί με κατοικήσαν
και όσο στην άχαρη σκλαβιά θα ζει η Ρωμιοσύνη,
 πλούτη και ανέμελη ζωή σ΄εμένα δεν ταιριάζουν”
Ο Νίκος Ταούλας, άφησε παρακαταθήκη σ΄εμάς και χρέος να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές το “Ορατόριο” που δημιούργησε, πιστεύοντας ότι η δύναμη της μουσικής και του στίχου μπορούν πιο εύκολα και ευχάριστα να βοηθήσουν να ανασυρθούν από τη λήθη γεγονότα από την ένδοξη ιστορία και τους αγώνες των προγόνων μας.  Κατόρθωσε και έκανε προς τιμήν του το όνειρο του πραγματικότητα.
Η προηγούμενη δημοτική αρχή και το ΔΗΠΟΝ στήριζαν από την αρχή ηθικά και οικονομικά το έργο του Νίκου Ταούλα. Πρώτα με την έκδοση του βιβλίου του “Νιάουστα” το 2008 και στη συνέχεια ενισχύοντας και πάλι οικονομικά την προσπάθεια για τη σύνθεση και την ενορχήστρωση του μουσικού πλέον έργου του. Παρουσιάστηκε το 2010 στο Δημοτικό μας Θέατρο, παραμονή του Θωμά και ενθουσίασε το κοινό που το παρακολούθησε.
Η σημερινή δημοτική αρχή με σεβασμό στην Ιστορία της Πόλης αποφάσισε φέτος στην επέτειο του Ολοκαυτώματος να μας το ξαναθυμίσει για να μην ξεχαστεί στην πορεία των χρόνων.
Το Ορατόριο έχει ιδιαίτερη αξία γιατί συμβάλλει στην ανάδειξη της τεράστιας ιστορικής σημασίας που έχει για το Ελληνικό Έθνος το σπουδαίο γεγονός του Ολοκαυτώματος της Νάουσας.
Χρόνια πολλά και  “Καλή Ανάσταση”
Υ.Γ.  Το Ορατόριο του Νίκου Ταούλα δεν αφορά μόνο του λάτρεις της κλασικής μουσικής, αφορά όλο τον κόσμο. Κυρίως όμως αφορά τη νεολαία μας.
Το  Δημοτικό Θέατρο θα έχει τις πόρτες του διάπλατα ανοικτές και εκεί, θα μας περιμένει η ιστορία της πόλης μας. Θα την παρουσιάσει η Νέα Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης που αποτελείται από 90 μουσικούς και χορωδούς. Καλή Επιτυχία!!Διαιτολογικό Γραφείο,Ευαγγελία Κυράνου. Τηλ.23320-25898, 6973-359177

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018
Share |
259 επισκέπτες online

ΧΡΗΣΤΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΧΡΗΣΙΜΑ LINKS