Εκδρομή στο Ανθοχώρι Μετσόβου και στα Ιωάννινα από την 'Αράπιτσα'

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 17:56
Εκδρομή στο Ανθοχώρι Μετσόβου  και στα Ιωάννινα από την 'Αράπιτσα'

Ο Όμιλος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού «η Αράπιτσα» επιδιώκοντας να ευαισθητοποιήσει τα μέλη και τους φίλους του σε θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος  και επιθυμώντας να φέρει τα μικρά παιδιά σε επαφή με τη φύση πραγματοποίησε την Κυριακή 19 Νοεμβρίου  εκδρομή στο Ανθοχώρι Μετσόβου και στα Ιωάννινα.

Επισκέφθηκαν το Ανθοχώρι Μετσόβου ένα χωριό «σκαρφαλωμένο» στα 1.100 μέτρα, με πετρόκτιστα σπίτια, καλντερίμια και άφθονα νερά και το Μουσείο Υδροκίνησης, αλλά και μία σειρά από άλλα κτίρια. Το Ανθοχώρι, είναι ένα χωριό σκαρφαλωμένο στα 1.100 μέτρα, με πετρόκτιστα σπίτια, καλντερίμια και άφθονα νερά. Στο χωριό, ήδη από τον 17ο αιώνα, μαρτυρείται η εκμετάλλευση του νερού σ’ έναν πετρόκτιστο νερόμυλο με μία εντυπωσιακή νεροτριβή, που άλεθε καλαμπόκι, και πλένονταν οι βελέντζες και στα μαντάνια, τις κατασκευές στις οποίες με τη δύναμη του νερού επεξεργάζονταν τα μάλλινα υφάσματα και έφτιαχναν ρούχα και στολές.

Στη συνέχεια στα Ιωάννινα το επιβλητικό κάστρο το οποίο αποτελεί το αρχαιότερο βυζαντινό φρούριο στην Ελλάδα, καθώς και το μουσείο αργυροτεχνίας όπου θαύμασαν τη συλλογή έργων ηπειρώτικης αργυροχρυσοχοΐας από το 18ο έως τον 20ό αιώνα.