Είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας να πίνει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ξινόμαυρο στη Νάουσα;

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023 12:45
Είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας να πίνει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ξινόμαυρο στη Νάουσα;

Της Αντωνίας Μαρκοβίτη

Η φωτογραφία είναι όντως προϊόν χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης. Εισάγοντας στο πρόγραμμα Dall-E τις λέξεις: Giannis Antetokounmpo drinking red wine at a Greek winery δημιουργήθηκε αυτό το αποτέλεσμα. Πόσο απέχει από την πραγματικότητα ένα τέτοιο σκηνικό;

 

Πρόσφατα φιλοξενήθηκε στη Νάουσα στο The Boston's ένα event της Boutari την οποία εξαγόρασε η εταιρία Hellenic Wineries. Η οικογένεια Αντετοκούνμπο αγόρασε ποσοστό της εταιρίας και πλέον θα μπορούμε να μιλάμε επίσημα για έναν ακόμη σημαντικό πρεσβευτή του ελληνικού οίνου. Άλλωστε είναι γεγονός ότι παρά τις υψηλές κριτικές΄και την ποιότητα των ελληνικών κρασιών, ο δείκτης εξαγωγών παραμένει αρκετά χαμηλός σε σχέση με την αντικειμενική δυναμική που μπορεί να έχουν. 

 

Ο λόγος που κάνω αυτή τη δημοσίευση δεν είναι ασφαλώς μόνο η ζωντάνια που είχε το πρόσφατο event στην πόλη μας ούτε μόνο η σημασία της επενδυτικής κίνησης της οικογένειας για όλη τη χώρα: είναι ταυτόχρονα και κάτι ειδικότερο. 

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Άλμα για το Δήμο Νάουσας” έχουμε κάνει πολλές συζητήσεις και προτάσεις για το πώς κινούμαστε θεματικά σαν πρωτοβουλία, τι θέσεις έχουμε και τι σχεδιάζουμε για το Δήμο μας. Πέρα από τα σημαντικά καθημερινά και αυτονόητα ζητήματα, την κοινωνική πολιτική, το περιβάλλον και τα αναπτυξιακά έργα, βάλαμε στο τραπέζι το εξής θέμα.

Για τους περισσότερους συμπατριώτες μας άνω των 45 η Νάουσα είναι ο τόπος του κρασιού, των φρούτων, των νερών και ...των κουβερτών. Όσο νότια και αν ταξιδέψεις στην Ελλάδα δεν γίνεται να μην βρεις μια κουβέρτα ΒΕΛΑΝ. 

 

Για τους κάτω των 45 και όσο νεαρότερους σε ηλικία η Νάουσα είναι πλέον (κατά πλειοψηφία) ...η Νάουσα της Πάρου. Ρωτήστε νέα παιδιά και θα το διαπιστώσετε. Άντε αν τυχαίνει και έχουν μια επαφή με το κρασί φυσικά και θα ξέρουν τη Νάουσα. Γνωρίζουν όμως να την τοποθετήσουν και στο χάρτη; Ή πρέπει να πεις «η πόλη που είναι κοντά στη Θεσσαλονίκη; Ή έστω κοντά στην Έδεσσα»; 

 

Σαν Άλμα είπαμε λοιπόν πως πέρα από την αδιάκοπη, έξυπνη και πολυσχιδή προώθηση του κρασιού μας και στήριξη των επιχειρήσεων ως διοίκηση, χρειάζεται ο τόπος οπωσδήποτε ένα δεύτερο παράλληλο brand. Εννοείται ότι ο αρχαιολογικός τουρισμός, αν ακολουθήσει τα βήματα που έχουν γίνει στον υπόλοιπο νομό, αποτελεί ένα σημαντικό εχέγγυο αλλά δεν είναι αρκετό στην παρούσα φάση για πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα ούτε είναι εύκολα τεσσάρων εποχών. 

 

Η πρότασή μας για αυτό το brand είναι ο αθλητισμός. Να μπορεσεί να εξελιχθεί ο Δήμος Νάουσας σταδιακά στο σημαντικότερο αθλητικό κέντρο της βόρειας Ελλάδας. Έχουμε κάνει και ειδική εκδήλωση για αυτή την πρόταση οπότε θα αναφέρω μόνο επιγραμματικά τις λέξεις κλειδιά και μπορείτε να ανατρέξετε στην παρουσίαση (Δημοτικός Οργανισμός Αθλητισμού, συντήρηση εγκαταστάσεων, επενδυτικά κίνητρα στον Άγιο Νικόλα με ανταποδοτικά για τους αθλητικούς συλλόγους, διεκδίκηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τοποθέτηση φουσκωτών προπονητηρίων, σεβασμός στο βουνό και προώθηση του εναλλακτικού ορεινού αθλητισμού, μουσείο χιονοδρομίας, προσέλκυση εθνικών και ευρπωπαϊκών διοργανώσεων, θερινές προπονήσεις και τουρνουάμ αξιοποίηση του κάμπινγκ στη Γραμμένη, προσκλήσεις εθνικών και ευρωπαϊκών clubs εναλλακτικών σπορ και hobbies κλπ). 

 

Ο Δήμος μας έχει βγάλει κορυφαίους αθλητές σε τόσα αθλήματα, έχουμε την ομάδα του Ζαφειράκη στην Α' εθνική στο χάντμπολ και γενικότερα μια σειρά συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Με τη σωστή αρωγή του Δήμου και τo μεράκι των ανθρώπων του αθλητισμού μπορεί να καταστεί ο τόπος μας ο ιδανικός προορισμός τόσων αθλητών όσο και των φίλων και οικογενειών τους. Περιττό να αναφέρουμε τα παραγόμενα οφέλη για τον τόπο και τις επιχειρήσεις εστίασης, φιλοξενίας και εμπορίου.

 

Άρα γίνεται στο πρόγραμμα ενός συνδυασμού το κρασί και ο αθλητισμός να είναι οι δύο βασικές σημαίες και τα δυο αλληλένδετα brands; 

Η συνεργασία ενός επιχειρηματία της περιοχής μας με έναν από τους λαμπρότερους Έλληνες αθλητές στον κόσμο λέει πως ΜΠΟΡΕΙ. 

Επόμενως ελπίζoυμε ότι μια μέρα ο Γιάννης και οι Θανάσης, Άλεξ, Κώστας με τη μητέρα τους Βερόνικα ή άλλοι αθλητές μας που αγαπάνε το κρασί, όπως ο Εμμανουήλ Κάραλης, αλλά και άλλοι που κάνουν… άλματα όπως ο Μίλτος Τεντόγλου, θα θελήσουν να έρθουν στην περιοχή μας και να φωτογραφηθούν πραγματικά και να διαφημίσουν παντού το ελληνικό κρασί και φυσικά το ξινόμαυρο της Νάουσας. 

Αλλά κι έως τότε δεκάδες νέοι αθλητές θα έχουν την ευκαιρία να έρχονται και να μένουν σε έναν πανέμορφο και οργανωμένο αθλητικό προορισμό. 

 

#toAlma #vlepoumemprosta #Markovitis